Czekoladowy mazurek Wielkanocny na waflach

Niedługo Wielkanoc, wiele osób nie wyobraża sobie tych świąt bez mazurków. Mazurki są bardzo słodkie i kolorowe. Przeważnie przygotowuje się mazurki na kruchym spodzie i dekoruje różnymi masami, kremami, bakaliami, kandyzowanymi owocami, tym czym chcemy. Ja chcę Wam zaproponować przygotowanie  mazurka, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Czekoladowy mazurek Wielkanocny na waflach to najprostszy mazurek na świecie. Każdy antytalent kulinarny możę  przygotować taki mazurek samodzielnie. Słodycz mlecznej czekolady została w mazurku przełamana delikatnym kwaskowatym smakiem borówek z imbirem i porto.

Jeszcze szybciej można przygotować taki mazurek, przekładając wafle gotowymi masami np. kajmakową, toffi, krówkową i dżemem.

Czekoladowy mazurek Wielkanocny na waflach:

Czekoladowy mazurek na waflach

Składniki:

  • 3 okrągłe wafle
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany
  • 10 dag połówek migdałów
  • 100 g borówek z imbirem i porto
  • pisaki cukrowe do dekoracji- żółty i zielony Dr. Oetkera
  • kandyzowana mieszanka skórek owocowych

Przygotowanie:

1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli  wodnej. Śmietanę zagotowujemy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą za pomocą trzepaczki (u mnie Triblade Kenwood). Gdy powstanie gęsta polewa czekoladowa smarujemy nią 2 wafle, trochę zostawiamy do dekoracji. Trzeci wafel smarujemy borówkami, ten będzie tworzyć środkową warstwę mazurka.
Boki mazurka smarujemy resztą czekoladowego kremu. Fantazyjnie dekorujemy połówkami migdałów, skórką kandyzowaną i cukrowymi pisakami.  Zostawiamy jeszcze na 2 godziny do zastygnięcia czekoladowej polewy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Czekoladowy mazurek Wielkanocny na waflach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.