Czereśnie zapiekane pod kruszonką (crumble)

Postanowiłam przygotować ten pyszny deser, gdyż w zamrażalniku musiałam zrobić trochę miejsca, więc trzeba było się z niego pozbyć czereśni zrywanych jeszcze latem, wprost z drzewa, a przy okazji chciałam wypróbować piękne porcelanowe, żółte foremki, które otrzymałam na ostatnich warsztatach Winiary. Foremki są takie wiosenne, żółte w białe kropki i świetnie nadają się do zapiekania w nich owoców pod kruszonką, szczególnie że 1 foremka ma wielkość jednej porcji, nie trzeba Crumble kroić, każdy dostaje swoją foremkę.

Gorące, pachnące karmelem i wanilią owoce pod chrupiąca kruszonką to idealny deser na zimowy dzień. Podczas w  pieczenia po całym domu roznosi się smakowity zapach.

Czereśnie zapiekane pod kruszonką (crumble) lub też inne owoce można podać z lodami albo bitą śmietaną.

czeresnie zapiekane pod kruszonką

Składniki:

  • czereśnie 1 szklanka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • karmel i wanilia Kotanyi
  • 2 łyżki wody
  • kruszonka:
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła zimnego
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski wkładamy mrożone czereśnie, dodajemy łyżkę cukru, wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i wszystkie składniki wkładamy do dwóch  foremek do zapiekania.

Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  owoce, posypujemy dodatkowo karmelem z wanilią.

Pieczemy crumble w temp. 180 o C ok. 30 minut, aż czereśnie puszczą sok, a kruszonka się uzyska złoty kolor. Czereśnie zapiekane pod kruszonką (crumble) najlepsze są na ciepło.

czereśnie zapiekane pod kruszonką

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.