Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową, w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią.
Polecam też zupę krem z dyni z serem
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka puree z dyni
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
Składniki na sos cynamonowy
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- Jeżyny
Lukier:
½ szklanki cukru
¼ cytryny
2 łyżki wody
Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy zaczyn i puree z dyni, dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i formujemy wałek, który rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozprowadzamy sos cynamonowy, posypujemy jeżynami i zwijamy w rulon, który kroimy w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki.
Smacznego:)