Drożdżówki z serem i jagodami to pyszne sezonowe ciasto. Te drożdżówki są oczywiście z ciasta „Crazy Dough for Everything”, które ostatnio namiętnie testuję w kuchni, robię z niego prawie codziennie jakieś wypieki, czy to rogale z makiem, czy bułki. Samo ciasto jest łatwe, proste i przyjemne do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z serem to pikuś, o jedzeniu ich nie wspomnę… Polecam! Już jest ostatni dzwonek, aby nazbierać lub kupić jagody, później pozostaną Wam tylko mrożone, albo możecie je zastąpić borówkami amerykańskimi! Ja zaopatrzyłam się w kilka litrów jagód leśnych, o borówkach nie wspomnę, gdyż mam kilka sporych krzaków na działce, wszystkie owoce mam już zamrożone na zimę.
Miękkie, puszyste, drożdżowe ciasto nadziane jest pysznym, lekkim serowym farszem i jagodami leśnymi, to obowiązkowe jagodowe ciasto w naszym domu. Bo ciasto drożdżowe z jagodami musi być upieczone chociaż raz w roku! Polecam przepis na zakręcone jagodzianki.
Ciasto na drożdżówki nie jest za słodkie, (tylko 2 łyżki cukru na 500 g mąki), a delikatny, lekko słodki domowy, jogurtowy twarożek świetnie łączy się z lekko kwaskowatymi jagodami. Taka ciepła drożdżówka z serem i jagodami wyjęta z piekarnika jest idealna do szklanki zimnego mleka 🙂 Niesamowicie smaczna! Zjedliśmy je na śniadanie, potem do popołudniowej kawy i … zostało po nich tylko wspomnienie.
Jak przygotować ser z jogurtu do tych drożdżówek? Dzień wcześniej przygotowujemy jogurt aby nazajutrz mieć idealny ser do drożdżówek. W tym celu na sicie rozkładamy gazę i wylewamy na nią ok. 800 g jogurtu greckiego, zostawiamy na sicie przez cała noc. Nazajutrz mamy gotowy serek jogurtowy (tzw. labneh, arabskie serek jogurtowy), który możemy wykorzystać do przygotowania drożdżówek z serem i jagodami, lub do innych drożdżowych wypieków na słodko.
Masa serowa do drożdżówek:
400 g sera z jogurtu greckiego, ewentualnie twaróg ze sklepu
1 żółtko – białko wykorzystujemy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki cukru pudru
olejek waniliowy
Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy widelcem.
Dodatkowo- jagody świeże lub mrożone i cukier puder do posypania
Składniki na ok. 20 bułeczek:
500 g mąki pszennej
suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży
100 ml mleka
2 łyżki stołowe cukru
1,5 łyżeczki soli
1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto najlepiej hakiem robota odpowiednio długo, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na prostokąt, wykrawamy równe kółka, w których robimy dołki spodem od szklanki. W dołki wkładamy po ok. 2 łyżeczki serka, posypujemy jagodami. Układamy w równych odległościach od siebie drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy brzegi ciasta, wystarczy jak postoją w piekarniku ok. 15 minut. Pieczemy w temperaturze 180º C przez około 15-20 minut, aż drożdżówki będą zarumienione. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, ale możemy je polukrować (lukier: 1/2 szklanki cukru pudru rozprowadzamy z ok.1-2 łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny). Smacznego!
Pingback: Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię