Do przygotowania dzisiejszego deseru nie potrzeba ani zbytniej energii, ani wyszukanych składników.
Ciasto jest pierwsza klasa. Jabłecznik choć mało dietetyczny ( śmietana kremówka) nie jest zbyt słodki. Spód jest z delicji z czekoladą, ale można upiec biszkopt.
Do przygotowania musu z jabłek wykorzystałam 2 duże jabłka, 1 łyżkę cukru, otartą korę cynamonową, galaretkę cytrynową.
Jabłecznik z bitą śmietaną z borówkami mrożonymi
Składniki:
1 op. delicji z czekoladą
Masa jabłkowa:
2 duże jabłka
1 czubata łyżki cukru
kora cynamonowa
galaretka cytrynowa
Masa śmietanowa:
½ l śmietany kremówki 30%
2 pełne łyżki cukru pudru
1 op. żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypujemy je 1 łyżką cukru, świeżo otartą korą cynamonu. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 300 ml wrzątku (ten smak najbardziej mi pasuje do jabłek). Energicznie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła wsypujemy starte jabłka, studzimy. Gdy masa jest prawie zimna wykładamy ją na biszkopty (w zapiętej tortownicy) i wstawiamy do lodówki, aby masa zesztywniała.
Żelatynę fix deserową przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno (ja wykorzystuję trzepaczkę mojego Triblade), pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i płynną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy, aby masy dobrze się połączyły. Na masie jabłkowej rozrzucamy mrożone borówki amerykańskie i wykładamy na to ubitą śmietanę.
Aby powierzchnia ładnie wyglądała wykorzystałam grzebień cukierniczy i zrobiłam karbowany szlaczek. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy startą gorzką czekoladą i borówkami.
Wygląda obłędnie :). Musi być pyszne :).
Załamałam się… tym gotowcem :-))). A ciacho robię podobne, ale na biszkopcie – fajny pomysł z tymi delicjami.
To nie jest zwykły jabłecznik. To elegancki torcik jabłkowy. Pyszności!
Joasiu, widziałam już te „gotowce” na blogu, wyglądały całkiem, całkiem. Nie wiem jednak jak smakowały.
Ciasto pycha z wygladu eleganckie a w smaku niebo w ustach:) polecam
wygląda pysznie, czy delicje na spód są z galaretką? jeśli tak to o jakim smaku?
Tak z galaretką, jaki smak to Twój wybór.
Jakie delicje ?