Jabłecznik z bitą śmietaną

 Do przygotowania dzisiejszego deseru nie potrzeba ani zbytniej energii, ani wyszukanych składników.
Ciasto jest pierwsza klasa.  Jabłecznik choć mało dietetyczny  ( śmietana kremówka) nie jest  zbyt słodki. Spód jest z delicji z czekoladą, ale można upiec biszkopt.
Do przygotowania musu z jabłek  wykorzystałam 2 duże jabłka, 1 łyżkę cukru, otartą korę cynamonową, galaretkę cytrynową.
Jabłecznik z bitą śmietaną z borówkami mrożonymi
Składniki:
1 op. delicji z czekoladą
Masa jabłkowa:
2 duże jabłka
1 czubata łyżki cukru
kora cynamonowa
galaretka cytrynowa
Masa śmietanowa:
½ l śmietany kremówki  30%
2 pełne łyżki cukru pudru
1 op. żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypujemy je 1 łyżką cukru, świeżo otartą korą cynamonu. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 300 ml wrzątku (ten smak najbardziej mi pasuje do jabłek). Energicznie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła wsypujemy starte jabłka, studzimy. Gdy masa jest prawie zimna wykładamy ją na biszkopty (w zapiętej tortownicy) i wstawiamy do lodówki, aby masa zesztywniała.
Żelatynę fix deserową przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno (ja wykorzystuję trzepaczkę mojego Triblade), pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i  płynną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy, aby masy dobrze się połączyły. Na masie jabłkowej rozrzucamy mrożone borówki amerykańskie i wykładamy na to ubitą śmietanę.
Aby powierzchnia ładnie wyglądała wykorzystałam grzebień cukierniczy i zrobiłam karbowany szlaczek. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy startą gorzką czekoladą i borówkami.
jeśli nie umiecie sami przygotowywać deserów, albo trwa u Was zbyt długo to firma Winiary przygotowała nowość dla takich osób „Jabłecznik pod chmurką” robi się podobnie jak mój jabłecznik, ma 2 bazy do wykonania masy jabłkowej i waniliowej pianki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Jabłecznik z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *