Nadeszła jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami!
Ten jabłecznik z migdałami to uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku.
Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu.
Polecam też skubańca z budyniem, owoce można zmieniać do woli. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką.
A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy.
Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam!
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
migdały w płatkach
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki domowego cukru waniliowego
250 g margaryny mleczna z mlekiem
1/2-1 szklanki mleko,
2 szkl. domowego musu jabłkowego z cynamonem
Jajka ubijamy z 1 szklanką cukru na puszystą masę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę . Powoli dosypujemy mąkę. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Przekładamy 3/4 ciasta do tortownicy, na ciasto wykładamy mus jabłkowy i przykrywamy resztą ciasta, obsypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.
Polecam:)
Wspaniały jabłecznik. I piękna patera. 🙂
Wspaniałe ciasto,pozdrawiam.
Swietnie wyglada, i chcialabym upiec ale nie wiem ile jest tego proszku w takiej malej torebce?
Bo u mnie na torebki nie kupie…
Pozdrawiam,
Tamara
Nie było mnie Tamara całe 3 dni i nie miałam dostępu do Internetu, nie mogłam więc Tobie odpowiedzieć. Mała torebeczka ma 2 łyżeczki proszku. A konsystencja ciasta jest taka jak gęsta śmietana.
Dziekuje! Nic sie nie stalo 🙂 Upieklam i wyszlo pyszne 🙂
Pozdrawiam!