Jabłecznik z migdałami

Nadeszła jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami!
Ten jabłecznik z migdałami to  uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla  zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku.
Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu.
Polecam też skubańca z budyniem, owoce można zmieniać do woli.  Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką.
A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub  w tortownicy, wtedy jest wyższy.

Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam!

Jabłecznik z migdałami

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
migdały w płatkach
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki domowego cukru waniliowego
250 g margaryny mleczna z mlekiem

1/2-1 szklanki mleko,

2 szkl. domowego musu jabłkowego z cynamonem

Jajka ubijamy z 1 szklanką cukru na puszystą masę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę . Powoli dosypujemy mąkę. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Przekładamy 3/4 ciasta do tortownicy, na ciasto wykładamy  mus jabłkowy i przykrywamy resztą ciasta, obsypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.

Polecam:)

Jabłecznik z migdałami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Jabłecznik z migdałami

  1. Nie było mnie Tamara całe 3 dni i nie miałam dostępu do Internetu, nie mogłam więc Tobie odpowiedzieć. Mała torebeczka ma 2 łyżeczki proszku. A konsystencja ciasta jest taka jak gęsta śmietana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *