Jabłecznik z kruszonką

Najlepszym sposobem na wykorzystanie musu jabłkowego jest upieczenie jabłecznika, czyli pysznego ciasta z dodatkiem musu i kruszonki. Ciasto jest najprostsze, przygotowuje się je szybko, jest do tego bardzo smaczne i lekkie.

Jabłecznik jest po prostu pyszny! Ten jabłecznik z kruszonką to  uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla  zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku.

Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na ciasto i kruszonkę:
  • 3 szkl. mąki, (poj. 250 ml)
  • 1 szkl. cukru,(poj. 250 ml)
  • 2 szt. jajka,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 1 kostka margaryny (250 g),
  • ok. 1/2 szklanki mleka, (poj. 250 ml)
  • 1 szkl. domowego musu jabłkowego z cynamonem

Przygotowanie ciasta: Margarynę (1/2 kostki) rozpuszczamy w rondelku i łączymy z 1/2 szkl. cukru i 2 jajkami. Powoli dosypujemy 2 szklanki mąki. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Wylewamy ciasto do podłużnej foremki, na ciasto wykładamy mus jabłkowy i posypujemy  przygotowaną kruszonką

Kruszonka została przygotowana z 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru i 1 szklanki mąki. Składniki na kruszonkę mieszamy, rozcieramy w misce za pomocą ręki lub haków miksera aż powstaną drobne grudki. Wykorzystujemy kruszonkę do posypania ciasta.

Ciasto pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni, studzimy, możemy jabłecznik posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Jabłecznik z kruszonką

  1. witam proszę uzupełnić przepis jakie są dokładne proporcje mąki i margaryny użytej w cieście, i gdzie jest przepis na kruszonkę? czy to mają być składniki z przepisu na ciasto?

Skomentuj Capacitier Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *