Vol-au-vent jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami upieczone w airfryer. Jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami będą idealne na Wielkanoc.
Finger Food to wszelakie przekąski „na jeden kęs” zarówno wytrawne jaki na słodko vol-au-vent, tartinki, koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności.
W lodówce zawsze mam ciasto francuskie. Jest niezawodne gdy zaskoczą nas goście. W krótkim czasie można z niego przygotować prawdziwe smakołyki zarówno na słodko jak i wytrawnie. Na blogu jest już przepis na takie koszyczki, tyle, że z łososiem i ricottą. Ja postanowiłam wykorzystać podstawę, ale nadziałam ją tym co akurat było dostępne w lodówce: sałatką z posiekanymi jajkami, łososiem oraz ogórkiem bez nasion, odrobiną majonezu i szczypioru. Takie koszyczki prezentują się świetnie, są idealne na wielkanocną przystawkę, sprawdzą się doskonale na Wielkanocnym stole
Składniki na koszyczki jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami
- 1 op. ciasta francuskiego
- budyń błyskawkiczny
- truskawki
- śmietanfix
- 250 ml mleka
Jak zrobić Koszyczki jajka z ciasta francuskiego .
Truskawki kroimy w plastry. Błyskawiczny budyń i śmietanfix / utrwalacz do bitej śmietany przekładamy do miski, wlewamy 250 ml zimnego mleka, mieszamy i ubijamy trzepaczka 1 minutę. Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką.
Ciasto francuskie rozwijamy. Składamy na pół. Za pomocą wykrawaczki wycinamy owalne kształty jak jajka lub wykrawamy kółka. Z brzegów ciasta kroimy paski i przyklejamy jako ranty, dociskamy. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piekłam te jajka francuskie w airfrter bez papieru do pieczenia lub wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w airfrter funkcja backe w 185 stopniach C przez 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut aż będą złote. Po wyjęciu z airfrtera lub piekarnika upieczone środki delikatnie dociskamy np. wałkiem lub łyżeczką. Studzimy.
Koszyczki jajka z ciasta francuskiego napełniamy budyniem, dekorujemy truskawkami.
Smacznego.
