Znacie przepis na ciasto salceson, kiedyś często piekłam, a które ostatnio poszło w zapomnienie. Dzisiaj postanowiłam upiec coś w tym stylu też kakaowe, z krojonymi jabłkami, ale wersję zdrowszą z dodatkiem płatków orkiszowych, to ciasto można śmiało nazwać Murzynek z jabłkami.
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami okazało się równie pyszne, mocno kakaowe, bardzo łatwe do wykonania, szybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam !
Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami:
kruche babeczki z jabłkami
kakaowy jabłecznik z budyniem
pączki z jabłkami
jabłka w cieście francuskim
Składniki (na małą formę keksową):
½ szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków orkiszowych
½ kostki masła
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka pokrojone w kostkę (bez skórki i gniazdek nasiennych)
1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
2 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, zagotować, dodać 2 łyżki masła, wymieszać aż masło się rozpuści, smarować polewą powierzchnię ciasta, dosyć szybko bo polewa szybko gęstnieje.
Przygotowanie:
Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia, sodą, wsypujemy do masy jajecznej mieszając łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak, to jeszcze chwilkę trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu smarujemy polewą czekoladową.Ta zdrowsza wersja murzynka z jabłkami jest wyśmienita, zapraszam po przepis. Smacznego!
ciasto zrobione wg przepisu, jednak płatki wchłonęły całą wodę.. myślę, że gdyby jabłka były prażone, to ciasto nie wyszłoby takie suche..
Wyszło takie suche, że rękoma przełożyła na blaszkę i nie na kakaowe tylko na płaska, bo boję się, czy zalała nie będzie
TO CIASTO SIĘ ZA KAŻDYM RAZEM UDAJE JEST PRZEPYSZNE,DODAJE WIĘCEJ JABŁEK TZN.6 SZT,ZA KAŻDYM RAZEM WYCHODZI REWELACYJNIE.
Można pominąć płatki, bo nie mam… 😑
najlepiej pominac wszystko, bo to badziew nie z tej ziemi…
Ciasto robiłam pierwszy raz cudowne mokre i przepyszne 😊
Dziś robię kolejny raz …
Jestem z mężem zachwycona .
Czy zamiast płatków orkiszowych mogę dać mąkę orkiszową 1:1 ?
To lepiej owsiane.
Mnie tez wyszlo suche, rozpadajace sie. A gdyby tak platki zalac woda, zeby nie byly takie suche to moze wtedy ciasto bedzie wlasnie wilgotne, a nie suche?
Płatki wchłaniają wszystko co mokre. Ktoś tam wyżej napisał, aby pominąć i to jest chyba dobra opcja na te ciacho .