Pączki z jabłkami czyli Holenderskie Oliebollen. W Holandii przygotowuje się je tradycyjnie na sylwestra, ale doskonale smakują nie tylko tej nocy..Sezon jabłkowy trwa u mnie na całego, kuję żelazo póki gorące i przygotowuję kolejne smaczne potrawy z dodatkiem jabłek. Ostatnio pokazałam prosty przepis na Jabłka w cieście, teraz proponuję Wam przygotować mini pączki z jabłkami. Te pączki są wyśmienite do popołudniowej letniej kawy. Te pączki z jabłkami i orzechami trochę przypominają mini pączków pomarańczowych , ale ich skład jest zupełnie inny, ale wielkość taka sama..Holenderskie Oliebollen są na drożdżach, ja nie miałam więc wykorzystałam proszek do pieczenia.
Mini pączki z jabłkami będą Wam bardzo smakować, najlepsze są ciepłe. Gwarantuję to.
Polecam też przepis na Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego
Składniki na 12 pączków:
1 1/4 szkl. mąki,
szczypta soli,
1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
3 łyżki rozpuszczonego masła,
3 jabłka (papierówki) pokrojone w mała kostkę,
2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
rodzynki
olej do smażenia
Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek do pieczenia umieszczamy w misie robota, wlewamy rozpuszczone masło i wbijamy jajko, wszystkie składniki oprócz jabłek, orzechów i rodzynek mieszamy hakiem robota, aż powstanie elastyczne ciasto. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i mieszamy łyżką. Formujemy małe pączki. W rondelku mocno rozgrzewamy olej, smażymy pączki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony, pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy lekko przestygną posypujemy je dosyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Przepis na oryginalne pączki holenderskie oliebollen
Do ich zrobienia potrzeba 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru do wypieków, 125 ml ciepłego mleka, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko, 1 jabłko obrane i posiekane, cukier puder do dekoracji, olej do smażenia.
Świeże drożdże kruszymy i mieszamy z pół szklanki mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę, sól, cukier oraz rozbełtane jajko. Mieszamy, dodajemy rodzynki, jabłko i wymieszać. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Smażymy pączki z obu stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Gotowe pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy przestygną oprószamy cukrem pudrem.
Mmm wyglądają bardzo smakowicie!
wow! troszkę przypominają mi racuchy! uwielbiam!
Dziękuję za udział w akcji.
Zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Takie cudeńka zawsze znikają u nas błyskawicznie 🙂
U nas też 🙂