Pączki jogurtowe przygotowałam lekko modyfikując zeszłoroczny przepis na karnawałowe kwiatki puchatki.
Tłusty czwartek w tym roku przypada 23 lutego, czyli jutro, a zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać smażonymi, czy też pieczonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu jest dużo karnawałowych propozycji i możecie sobie przebierać pośród sprawdzonych, naszych przepisy. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki jogurtowe. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk Pączki jogurtowe puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie.
Polecam szczególnie:
ekspresowe pączki serowe
faworki
mini pączki pomarańczowe
pączki angielskie
pączki z powidłami
serowe pączki z frużeliną
churros pomarańczowe
Jak przygotować błyskawiczne pączki jogurtowe na Karnawał i Tłusty Czwartek?
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej*,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy,
1 mały olejek waniliowy
60 g masła lub margaryny
1 łyżka cukru,
2 całe jajka ,
3/4 szklanki jogurtu greckiego*,
cukier puder do posypania
olej do smażenia
*szklanka o poj. 250 ml
Masło kroimy na kawałki. Sypkie składniki przekładamy do misy robota, wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, oraz pokrojone, miękkie masło i mieszamy wszystko hakiem robota, ciasto zagniatamy kilka minut. Oczywiście ciasto można zrobić ręcznie. Z ciasta formujemy prostokąt rozwałkowując je na ok. 1 cm ( blat delikatnie należy podsypać mąką) i wycinamy kwadraty (bok ok. 3 cm), dzięki czemu nie ma odpadów i wykorzystujemy całe ciasto. Rozgrzewamy w rondelku olej i wrzucamy pączki po ok. 4-5 sztuk, smażymy je na złoty kolor z obu stron. Ponieważ pączki puchną musimy je równomiernie dosmażyć z każdej strony. Wyjmujemy pączki jogurtowe łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pączki jogurtowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
