Placek ze śliwkami, prosty, szybki i smaczny! To sezonowy placek owocowy. W zależności od pory roku dodaje się do niego sezonowe owoce. Gdy pojawiają się śliwki Piotrek piecze swój ulubiony ucierany placek ze śliwkami.
Składniki:
- 1 kg dużych śliwek,
- 1 kostka margaryny,
- 2,5 szkl. mąki,
- 3 szt jajka,
- 1/3 szkl. mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 15 g proszku do pieczenia
Przepis na placek ze śliwkami. Margarynę rozpuścić. Wyspać szklankę cukru do miski, dodać margarynę, wbić 3jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać po kolei mąkę małymi porcjami, dodać mleko, pod koniec wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą.
Na ciasto wyłożyć ćwiartki lub połówki śliwek skórką do dołu, można posypać drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru i margaryny, piec 50 minut w temp. 180 stopni, potem włączyć na 10 minut termoobieg, wyłączyć, niech stygnie w piekarniku. Ostudzić.Placek ze śliwkami mozna polukrować lub posypać cukrem pudrem.