Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami, prosty, szybki i smaczny! To sezonowy placek owocowy. W zależności od pory roku dodaje się do niego sezonowe owoce. Gdy pojawiają się śliwki Piotrek piecze swój  ulubiony ucierany placek ze śliwkami.

Składniki:

  • 1 kg dużych śliwek,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2,5 szkl. mąki,
  • 3 szt jajka,
  • 1/3 szkl. mleka,
  • 1 szkl. cukru,
  • 15 g proszku do pieczenia

Przepis na placek ze śliwkami. Margarynę rozpuścić. Wyspać szklankę cukru do miski, dodać margarynę, wbić 3jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać po kolei mąkę małymi porcjami, dodać mleko, pod koniec wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą.

Na ciasto wyłożyć ćwiartki lub połówki śliwek skórką do dołu, można posypać drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru i margaryny, piec 50 minut w temp. 180 stopni, potem włączyć na 10 minut termoobieg, wyłączyć, niech stygnie w piekarniku. Ostudzić.Placek ze śliwkami mozna polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *