Proste ciasto z truskawkami i maślaną kruszonką, proste i błyskawiczne, jest bez mleka, bez kefiru, bez maślanki i bez jogurtu, za to z dużą ilością masła i z dodatkiem proszku budyniowego! Zainteresowani przepisem?
Ciasto ucierane z truskawkami i maślaną kruszonką jest naprawdę błyskawiczne. Najbardziej smakuje wiosną i latem, kiedy są świeże truskawki, dlatego najlepiej podawać je właśnie o tej porze roku. Bo kiedy je piec, jak nie teraz, no powiedzcie, kiedy? Zrobicie je szybko, a Wy będziecie się delektować jego pysznym smakiem. To ciasto idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty.
Polecam też przepisy na: Ciasto z truskawkami na maślance, Najłatwiejsze ciasto z truskawkami, Ciasto z truskawkami na kefirze i Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.
Przepis na Proste ciasto z truskawkami:
Składniki na proste ciasto z truskawkami i kruszonką maślaną – błyskawiczne 🙂
Składniki na ciasto:
300 g pszennej mąki (niecałe 2 szklanki mąki)
200 g miękkiego masła
200 g cukru (1 szklanka)
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (proszek)
3 jajka
1 łyżka – cukier z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
maślana kruszonka (im drobniejsza kruszonka, tym dodajemy więcej mąki):
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 op. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
1 szklanka mąki
truskawki do obłożenia ciasta
Ja upiec proste ciasto ucierane z truskawkami i maślaną kruszonką, wiadomo błyskawicznie 🙂
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Masło do ciasta powinno być miękkie. Masło na kruszonkę powinno być twarde, kroimy je w kostkę. Masło przekładamy do oddzielnych misek. Masło na ciasto miksujemy na puszystą masę. Dodajemy całe jajka, miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Do masła z jajkami dodajemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, budyń w proszku i cukier z prawdziwą wanilią, dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, następnie mieszamy ręką i zagniatamy szybko, aż powstanie kula.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię ciasta. Układamy truskawki. Na truskawkach rozkładamy kruszonkę, ścieramy ją na tarce (należy przedtem ją schłodzić w lodówce) lub odrywamy kawałeczki ciasta i rozkładamy na powierzchni truskawek.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut, aż kruszonka będzie złota, a brzegi ciasta będą delikatnie brązowe. Smacznego!