Pyszne ciasto z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką, proste i szybkie, przygotowane na kefirze z olejem! Zainteresowani przepisem?
Ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką jest naprawdę błyskawiczne. Najbardziej smakuje wiosną i latem, kiedy są świeże truskawki, oraz rabarbar, dlatego najlepiej podawać je właśnie o tej porze roku. Bo kiedy je piec, jak nie teraz, no powiedzcie, kiedy? Zrobicie je szybko, a Wy będziecie się delektować jego pysznym smakiem. To ciasto idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty.
Polecamy też ciasto skubaniec z rabarbarem i babeczki z rabarbarem. ciasto z rabarbarem i kruszonką, Ciasto z truskawkami na maślance, Najłatwiejsze ciasto z truskawkami, Ciasto z truskawkami na kefirze i Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.
Przepis na Proste ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką:
Składniki na tortownicę 27 cm
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
125 ml oleju
¾ szklanki cukru
2 jajka
1 ½ szkl. kefiru
1 łyżka – cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
maślana kruszonka (im drobniejsza kruszonka, tym dodajemy więcej mąki):
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 op. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
4 łyżki mąki krupczatki
rabarbar pokrojony w plastry, truskawki pokrojone w ćwiartki – do obłożenia ciasta
Ja upiec proste ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką, wiadomo błyskawicznie 🙂
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Do ubitych jajek dodajemy olej i kefir, miksujemy. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę mieszamy. Dodajemy do płynnych składników i łączymy.
Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy masło, następnie mieszamy ręką i zagniatamy.
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię ciasta. Układamy rabarbar i truskawki. Na owocach rozkładamy kruszonkę, odrywamy kawałeczki ciasta i rozkładamy na powierzchni truskawek.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut, aż kruszonka będzie złota, a brzegi ciasta będą delikatnie brązowe. Smacznego!