Sernik z malinami bez spodu. Dzień dobry, za oknem mroźny, zimowy poranek … tak to czasami bywa w grudniu …. W weekend przed naszym wyjazdem do Polsku upiekłam sernik i powiem Wam, że zawsze wychodzą mi pyszne serniki, a tym razem wyszedł jeszcze bardziej obłędny w smaku, może to sprawka dodatków, czyli czekoladowej polewy i malin.
Tym razem sernik jest bez spodu, ale wy możecie zrobić spód, przepis jest poniżej, albo zamiast tradycyjnego spodu możecie wykorzystać np. biszkopty moczone w kawie tak jak w tiramisu ., ułożyć ciasteczka kruche, lub zrobić spód z ciasteczek i masła. Zostawiam Wam przepis na sernik z malinami bez spodu i życzę dobrego dnia, pomyślnego tygodnia i szczęśliwego Nowego Roku.
Przepisy na najlepsze moje serniki znajdziecie TUTAJ.
Jeśli chcecie mieć w serniku prawdziwy spód to podaję przepis:
Ciasto na spód:
1/4 kostki masła lub margaryny
1 jajko 1 żółtko
2-3 łyżki wody
6 czubatych łyżek mąki
4 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy wykładamy na blaszkę (20×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg sera ( u mnie ser z wiaderka)
8 jajek
200 g cukru do żółtek
100 g cukru do białek
400 ml śmietanki 30% ( nie ubijać )
2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( proszek )
Sernik z malinami bez spodu , przepis krok po kroku. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo ser, cały czas ubijając, wlewamy płynną śmietankę, dodajemy suche budynie, mieszamy. Do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką silikonową. Wylewamy masę serową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 ½ godziny w 150 C . Zostawiamy sernik do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach .
Polewa do sernika:
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
Mleko, cukier i kakao podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje. Jeszcze gorącą wylewamy na wierzch sernika. Na powierzchni polewy układamy świeże maliny. Smacznego!