Sernik z malinami bez spodu

Sernik z malinami bez spodu. Dzień dobry,  za oknem  mroźny, zimowy poranek … tak to czasami bywa w grudniu …. W weekend  przed naszym wyjazdem do Polsku upiekłam sernik i powiem Wam, że zawsze wychodzą mi pyszne serniki,  a tym razem wyszedł jeszcze bardziej obłędny w smaku, może to sprawka dodatków, czyli czekoladowej polewy i malin.
sernik bez spodusernik bez spodu
Tym razem sernik jest  bez spodu, ale wy  możecie zrobić spód, przepis jest poniżej, albo zamiast tradycyjnego spodu możecie wykorzystać np. biszkopty moczone w kawie tak jak w tiramisu ., ułożyć ciasteczka kruche, lub zrobić spód z ciasteczek i masła. Zostawiam Wam przepis na sernik z malinami bez spodu i życzę dobrego dnia, pomyślnego tygodnia i szczęśliwego Nowego Roku.

Przepisy na najlepsze moje serniki znajdziecie TUTAJ.

Jeśli chcecie mieć w serniku prawdziwy spód to podaję przepis:
Ciasto na spód:

1/4 kostki masła lub margaryny
1 jajko 1 żółtko
2-3 łyżki wody
6 czubatych łyżek mąki
4 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy wykładamy na blaszkę (20×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa:
1 kg sera ( u mnie ser z wiaderka)
8 jajek
200 g cukru do żółtek
100 g cukru do białek
400 ml śmietanki 30% ( nie ubijać )
2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( proszek )

Sernik z malinami bez spodu , przepis krok po kroku. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę,  dodajemy stopniowo  ser, cały czas ubijając, wlewamy płynną śmietankę, dodajemy suche budynie, mieszamy. Do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką silikonową. Wylewamy masę serową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 ½  godziny w 150 C .  Zostawiamy sernik do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach .

Polewa do sernika:
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
Mleko, cukier i kakao podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy masło i  podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje. Jeszcze gorącą  wylewamy na wierzch sernika. Na powierzchni polewy układamy świeże maliny. Smacznego!
sernik bez spodu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *