Myslałam, że Sernik z truskawkami i czekoladą to był najlepszy sernik jaki upiekłam, ale dzisiaj biję się w piersi, to nie był mój najlepszy sernik! Wzięłam trochę zmodyfikowałam ten mój przepis i dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję.
Przepis na klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake).
Spód sernika:
125 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 żółtka
1 szklanka* mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa :
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia
- 4 jajka
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
- 3/4 szklanki cukru białego
- 100 ml śmietany 30%
Polewa na wierzch sernika:
1 szklanka* śmietany 18%
¼ szklanki* cukru
1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy
Frużelina jagodowa do dekoracji
płatki czekoladowe
* szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie masy serowej:
Mieszamy śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą trzepaczki na gładką masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Pieczemy sernik po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Wykładamy polewę śmietankową na gorący sernik i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy formę z sernikiem ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obkrawamy nożem wokół brzegów formy, posypujemy płatkami czekoladowymi, które mają się delikatnie rozpuścić na powierzchni sernika i odstawiamy sernik, aby ostygł. Wstawiamy formę z sernikiem do lodówki najlepiej całą noc. Przed podaniem zdejmujemy brzegi tortownicy, polewamy sernik frużeliną jagodową i kroimy sernik na porcje rozkładając na talerzyk.
Smacznego. Przepis na idealny New York Cheesecake 🙂
Sernik… Pyszne. Uwielbiam serniki i mogę jeść je codziennie. Chętnie bym spróbował Twojego 🙂
Pingback: Styropian (ciasto) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1 kg sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia?
Nie widziałem takiego serka w wiaderku, czy możesz dać jakiś konkretny przykład?
Kamil ja swój ser kupowałam w Polo, kup inny twaróg sernikowy z wiaderka (byle nie homogenizowany, będzie za rzadki), jak nie możesz tego znaleźć.
Tam nie szukałem 🙂 Wielkie Dzięki 🙂
Jakiej wielkości jest tortownica? Robię go dzisiaj na jutro. Pozdrawiam i Wspaniałych Świąt Wielkanocnych źyczę 🙂
Wiola, 23 cm 🙂 Wesołych Świąt!
O ILE mi wiadomo,to sernik nowojorski „piecze ” sie na parze ,ktora powstaje z wiekszego naczynia z woda w ktore jest wstawiona tortownica z masa serowa.
Ale jesli tradycyjne pieczenie nie zmieni smaku w tym wypadku,to swietnie.Mniej biegania.pozdrawiam.
To moja wersja, gwarantuję, że nie różni się niczym od tego oryginalnego wstawianego w drugą formę z wodą. Piecze się go w niskiej temp. 150 stopni, nie traci na smaku, ma idealną, aksamitną, kremową konsystencję.Gwarantuję ci.
Hej 🙂 mam pytanie odnośnie frużeliny jagodowej. Robiła Pani sama czy korzystała z gotowej? Może jakiś przepis jeśli Pani sama robiła.
Pozdrawiam 🙂
Magda, sama robię frużelinę – jagodowa http://straga.pl/marynaty/fruzelina-jagodowa/; wiśniowa http://straga.pl/marynaty/fruzelina-wisniowa/; truskawkowa http://straga.pl/wyroby-domowe/fruzelina-truskawkowa/