Sernik na zimno z mandarynkami bez cukru. Przepis na wysoką blaszkę 20 cm. SERNIK NA ZIMNO Z MANDARYNKAMI lekki, delikatny, z soczystymi owocami zatopionymi w galaretce. Oprócz tego, że jest pyszny, ma cudowny kolor, który od razu wzbudza uśmiech.
Jestem na deficycie kalorycznym i liczę kalorie, przestałam wykorzystywać w ciastach i deserach cukier, który zastępuję erytrolem. Ostatnio polecałam Wam pyszny torcik z owocami na malinowym skyrze, Kakaowy sernik z owocami fit bez cukru.,
Kolejne moje pomysły na serniki słodzony erytrolem:
– Sernik na zimno dietetyczny z borówkami i kiwi
– Sernik kawowy dietetyczny z malinami
– Sernik fit z truskawkami i galaretką
Moje fit ciasto na zimno składa się ze zmiksowanego chudego serka i galaretki, z dodatkiem mandarynek, wierzch to mandarynki i naturalna galaretka bez cukru. Ciasteczka to jedyny grzeszny dodatek 😉 który można całkowicie pominąć.
Spod to :
-150 g ciasteczek w stylu delicji,
-150 g ciasteczek w stylu delicji,
Tortownicę wykładamy papierem i układamy ciasteczka w tortownicy ok 18-.20 cm. Zostały 2 sztuki, które wykorzystałam do dekoracji.
Masa serowa:
1 op. 500 g Speisequark Magerstufe, który ma w 100 g 69 kcal ,
1 galaretka cytrynowa,
1 łyżka żelatyny,
połowa puszki mandarynek pokrojonych drobniej.Sok z mandarynek wykorzystałam na wierzchnią warstwę sernika. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy i mieszamy z serkiem i pokrojonymi mandarynkami, masa musi zastygnąć.
1 op. 500 g Speisequark Magerstufe, który ma w 100 g 69 kcal ,
1 galaretka cytrynowa,
1 łyżka żelatyny,
połowa puszki mandarynek pokrojonych drobniej.Sok z mandarynek wykorzystałam na wierzchnią warstwę sernika. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy i mieszamy z serkiem i pokrojonymi mandarynkami, masa musi zastygnąć.
Galaretka wierzchnia: połowa mandarynek, sok z 2 mandarynek, sok z 1 cytryny, 1 łyżka żelatyny. Lub galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody.
Na wierzchu sernika układamy resztę mandarynek. 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ok. 50 ml wrzącej wody i mieszamy z sokiem z puszki, ja dodałam jeszcze sok z cytryny i miałam 2 świeże mandarynki, więc wycisnęłam z nich sok, gdy ta galaretka zaczęła tężeć to wylałam na wierzch masy serowej, sernik wstawiamy do lodówki na godzinkę i gotowe. Dekorację zrobiłam z plastrów mandarynki, pokrojonych ciasteczek i listków mięty. Smacznego.