Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem i kruszonką z migdałami. Rabarbar to hit o tej porze roku. Tym bardziej, że mój jest ekologiczny, prosto z ogrodniczej działki. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na rabarbar na kruchym cieście z budyniem. Pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy.
Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru+ 2 łyżki do przesypania owoców+ 2 łyżki do budyniu
1 łyżka cukru brązowego do posypania
migdały w płatkach
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g margaryny lub masła
1 budyń waniliowy bez cukru
450 ml mleka
70 dag rabarbar
2 jabłka antonówki
2 łyżki domowy cukier waniliowy
Przygotowanie:
Jak przygotować kruche ciasto. Masło lub margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ok. 3/4 ciasta do formy. resztę zostawiamy na kruszonkę.
Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy, ściągamy skórę, kroimy, na 1,5 cm kawałki, mieszamy z jabłkami, posypujemy 2 łyżkami cukru. Rabarbar i jabłka wykładamy na masę, przykrywamy gorącym budyniem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru, zmniejszając minimalnie ilość mleka. Na budyń skubiemy pozostałą część ciasta, posypujemy płatkami migdałów i cukrem brązowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.
Tak przygotowany Skubaniec uświetni każdą imprezę. Smacznego!
Skubaniec! Mój ulubiony! Z rabarbarem jest pyszny, ale z budyniem jeszcze nie jadłam.:)
Jeszcze robię z bezą, ale nie ma go na blogu. Muszę to nadrobić.
smak domu, wiejskiej chaty mojej Babci :]
Pingback: Pierogowe warsztaty ze Smakfonią w Kiekrzu | W Krainie Smaku
Pingback: Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię