Stollen. Strucla z bakaliami

Stollen. Strucla z bakaliami to tradycyjna niemiecka, drożdżowa strucla z dużą  ilością bakalii, posypana grubą  warstwą cukru pudru, przygotowywana na Boże Narodzenie. Właśnie ten przepis chcę Wam przedstawić w tym roku jako pierwszy na Święta.

Świąteczny stollen, znany w Niemczech jako Christstollen, ma kilka odmian np. Mandelstollen (z migdałami), Butterstollen (z dużą ilością masła) oraz Marzipanstollen ( z marcepanem). Stollen charakteryzuje też gruba warstwa cukru pudru, która ma wyglądać jak śnieżny krajobraz i przypominać atmosferę i ciepło świąt Bożego Narodzenia.
srtucla z bakaliamistrucla z bakaliami

Przepis na niemieckie ciasto Stollen ma już prawie 700 lat, to uczestnicy wypraw krzyżowych na Bliski Wschód w drodze powrotnej do Europy przywieźli nieznane tutaj  suszone owoce, przyprawy i orzechy, które potem zaczęto dodawać do ciasta zwanego stollen.  Stollen to jedno z najbardziej znanych i lubianych ze wszystkich świątecznych wypieków na świecie. Słodkie ciasta z kandyzowanymi owocami charakteryzują świąteczne wypieki z różnych częściach świata. W Polsce piecze się keks z bakaliami, podobne ciasta piecze się w Europie: Birnenbrot w Szwajcarii, Bolo Rei w Portugalii, Jjulekake w Norwegii, Kerststol w Holandii i Buccellato  i Panettone we Włoszech. Ale to niemiecki Stollen jest chyba najbardziej znany i lubiany.

Kto lubi bakalie: rodzynki, kandyzowane owoce i skórki cytrusów to będzie zachwycony smakiem tego wypieku. Do stollen można również dodać marcepan, ale nie jest to konieczne. Ciasto ma charakterystyczny nierówny kształt symbolizujący Boże Dziecię owinięte w pieluszkę. Tradycyjnie stollen piecze się w okresie adwentu i przechowuje szczelnie zamknięte, aż do świąt.

Przygotowanie maślanej strucli z bakaliami tzw. butterstollen nie jest trudne, ale efekt końcowy jest genialny, ciasto z tego przepisu jest aromatyczne i wilgotne!

Składniki na przepis 2 sztuki stollen:

150 ml mleka
250 g miękkiego masła
750 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
150 g cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka
100 g kandyzowanych skórek pomarańczy
100 g kandyzowanych skórek cytryny
200 g rodzynek np. sułtańskich wcześniej namoczonych w rumie z
100 g kandyzowanych owoców
1 aromat maślano-waniliowy
dodatkowo:
masło do posmarowania ciasta ok. 100 g
cukier puder do posypania

Jak przygotować stollen? Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i zalewamy rumem. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, aby nie opadły w cieście. Podgrzewamy mleko i w nim roztapiamy masło, lekko studzimy, potem rozcieramy w mleku drożdże. Nie może być za ciepłe, bo drożdże nie będą pracować. Do misy robota wsypujemy mąkę, następnie dodajemy cukier, aromat maślano-waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem i drożdżami, mieszamy wszystko mikserem (hakiem do pizzy) krótko na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto. Wsypujemy do ciasta skórkę pomarańczy, cytryny, owoce i rodzynki, ponownie krótko mieszamy. Przykrywamy ciasto i umieszczamy w ciepłym miejscu, aż wyraźnie podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą z nich formujemy w podłużny placek, smarujemy masłem, składamy wzdłuż w mniej więcej 1/3 szerokości (brzegi złożonego ciasta powinny na siebie zachodzić). Wierzch złożonej części również smarujemy masłem.

Przykrywamy blachę do pieczenia potrójnie ułożonym papierem do pieczenia, dzięki temu stollen nie przypali się od spodu. Rozgrzewamy piekarnik góra / dół do około 220 ° C. Placki przekładamy na blachę do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Do pieczenia obniżamy temperaturę piekarnika do 180 ° C. Pieczemy stollen góra / dół w 180 ° C około 40-45 minut.

Wyjmujemy ciasto na kratkę. Jeszcze ciepłe smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy grubo cukrem pudrem.

Stollen najlepiej smakuje po zawinięciu w folię aluminiową i przechowywaniu przez co najmniej 1 tydzień. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Chefkoch.de.

Jeśli szukacie innych przepisów na  słodkości na Boże Narodzenie to zapraszam do tego WPISU.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.