Najłatwiejsza Tarta sernikowa z owocami, która łączy delikatną, aksamitną masę serową i maślany spód z ciasta francuskiego. Całość dekorujemy świeżymi owocami, które przełamują słodki smak ciasta sernikowego. W zależności od preferencji smakowych możemy podać ją na ciepło po upieczeniu, jak i na zimno po schłodzeniu w lodówce. Tarta z serem i owocami to łatwy, prosty, szybki oraz apetyczny deser, który będzie smakował wszystkim wielbicielom słodkich smaków. Tarty z ciasta francuskiego robię cały rok, gdyż jest szybkie, pyszne, proste i tanie, zmieniam tylko owoce. Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, gdyż bardzo często robię je na słodko: przepis na jabłka w cieście francuskim, ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciastka francuskie z serem i jabłkiem, Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. lub wytrawnie: tarta ze szparagami 1 i tarta ze szparagami 2.
Tarta sernikowa z owocami może być posypana cukrem pudrem, można dodatkowo udekorować ciasto sernikowe polewą czekoladową lub musem owocowym.
Tarta z gotowanym sernikiem i owocami, przepis krok po kroku>
SERNIK GOTOWANY:
1 op. ciasta francuskiego
400 g sera ( u mnie Quark-Jogurt Creme z brzoskwiniami i marakują, może być z wiaderka lub twaróg zmielonego)
50 g masła
1/2 szklanki cukru
1 op. cukru wanilinowego
125 ml mleka
2 jajka, u mnie 1 dwu żółtkowe
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
maliny i borówki, oraz cukier puder
Tarta sernikowa z owocami, jak zrobić ?
Gotowe ciasto francuskie pieczemy wg instrukcji na opakowaniu. Czyli posmarowaną masłem foremkę na tartę wykładamy ciastem francuskim, gdy są luki, to wystające kawałki ciasta odcinamy i doklejamy tam gdzie brakuje, gdy cała foremka jest już wyłożona ciastem to ciasto nakłuwamy widelcem co jakiś czas. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku razem z jajkami. Do garnka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, podgrzewać, aż składniki się połączą. Dołożyć ser i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszankę budyniową i poczekać, aż masa ponownie się zagotuje, mieszać aż masa sernikowa zgęstnieje jak budyń. Gorący ser wylać na upieczoną tartę z ciasta francuskiego i wyrównać powierzchnię.
Owoce ułożyć na w gorącym serze. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki. Przed podaniem polecam posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Smacznego 🙂