Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami to nasz faworyt na lutowe mroźne wieczory. Prosto, smacznie…i aromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i do tego pyszna kruszonka z… siekanych orzechów laskowych.
Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane,
Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne:
bułeczki z rukolą i serem
bułeczki drożdżowe z ajwarem
Składniki na 10 bułeczek:
2,5 szkl. mąki pszennej+ trochę do podsypania
170 ml mleka owsianego lub mleka krowiego
1 jajko
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 opakowanie suszonych drożdży instant (8 g)
50 g roztopionego masła
Dodatkowo:
powidła z cynamonem
mielone orzechy laskowe
Przygotowanie:
Jajko ubijemy z 4 łyżkami cukru w misie robota. Masło rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko owsiane aby zmniejszyć temperaturę rozpuszczonego masła. Wlewamy płynne składniki do ubitego z cukrem jajka, Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Jedną połowę ciasta smarujemy powidłami i przykrywamy częścią nieposmarowanego ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwijamy wokół osi kilka razy. Ze zwiniętego paska formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka do zewnątrz. Koniec paska podkładamy pod spód bułeczki. Przygotowane bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki skrapiamy wodą i posypujemy mielonymi orzechami. Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczemy bułeczki ok. 15 minut.
Smacznego 🙂
Cudownie zakręcone, muszą być pyszne z tymi powidłami.
Brzmi pysznie
Bardzo oryginalny pomysł 🙂 Ja zapraszam do mnie po przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem wiśniowo-serowym: amatteroftaste.pl/na-sniadanie/buleczki-drozdzowe-z-nadzieniem-wisniowo-serowym/
Pingback: Bułeczki drożdżowe. Drożdżówki z porzeczkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię