Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza”

W sobotę 7 lutego 2015 roku blogerzy kulinarni z różnych zakątków Polski zjechali do Cook Up Studio – Fort Mokotów na warsztaty kulinarne z FRoSTA „Ryby i owoce morza”.

DSC_0515-tile

Dzięki uprzejmości Pani Eweliny z Agencji JBcomm Sp. z o.o.  również nasza dwójka wzięła udział w tych smakowitych warsztatach sponsorowanych przez firmę FRoSTA, które odbyły się pod fachowym okiem Witka Iwańskiego ( szefa kuchni restauracji Aruana w Serocku).
Gwiazdą tego spotkana były… RybyOstrygi, których większość z nas nigdy sama nie obrabiała, a nawet nie jadła, przynajmniej dla mnie i dla Piotrka to był debiut kulinarny. Ostrygi przyjechały prosto z Berlina. Chyba mamy dryg do tego specjału, gdyż z otwieraniem nie mieliśmy żadnego problemu, Piotrek pomagał innym dziewczynom, gdyż oprócz techniki trzeba mieć trochę siły. Śmiałam się, że mógłby pracować jako „otwieracz” ostryg 😛
Ja mogłabym być etatowym degustatorem, gdyż najadłam się ich do oporu, a to dlatego, że niektórzy poprzestali na ich otwieraniu 😉 Dziewczyny się śmiały, żebyśmy uważali w drodze powrotnej, gdyż może zacząć działać  ich „moc”, wszak ostrygi uważane są za afrodyzjak 😉

Menu:

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i sosem berneńskim (Sauce béarnaise to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu) z chlebkiem panco, do których podano nam cydr.
Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i sosem berneńskim

Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować  doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg.
Dorada smażona z pesto i sałatką

Dorsz w cieście piwnym, podany z puree z  zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym.
Dorsz w cieście piwnym

Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi, przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła gałka lodów waniliowych i świeżą melisą.
Tarta z ciasta francuskiego
Produkty FRoSTA nie są nowością w naszej kuchni, chętnie  z nich korzystamy, zawsze powtarzam, że lepiej w sezonie jesienno-zimowym korzystać z dobrej jakości mrożonych produktów, niż z byle jakich „świeżych”. W mojej zamrażarce odkąd ją pierwszy raz zobaczyłam jest mieszanka 8 ziół, która jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów. Zawsze też mam przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka.

Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że:
– FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas 😉

– marka Frosta w 2011 roku wprowadziła politykę 100% naturalnego smaku i usunęła ze składu wszystkich swoich produktów:  wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty, oraz skrobię modyfikowaną.

– Wszystkie oferowane przez nich ryby mają na opakowaniu oznaczenie: niebieski certyfikat MSC, oznaczający, że pochodzą ze zrównoważonych łowisk.

– dzięki aplikacji Fish Tracker skanując kod QR z opakowania można sprawdzić skąd pochodzą ryby

Te wszystkie dane utwierdziły mnie w przekonaniu, że dobrze robię kupując produkty FRoSTA w sezonie jesienno-zimowym.

Więcej zdjęć można obejrzeć na fan pag’u bloga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.