Jak zrobić kruche ciasto z owocami, szybkie, łatwe i pyszne.
Moje kruche ciasto z owocami sezonowymi to prosty przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. W ramach owocowego nadzienia możemy wykorzystać dowolne sezonowe owoce, albo mrożoną mieszankę owoców. W tym cieście są jabłka i dodatkowo mrożone owoce: maliny, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, jeżyny, ale równie dobrze sprawdzą się czereśnie, wiśnie lub borówki.
Kruchy placek z owocami możemy podać z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.
Można też przygotować ciasto kruche w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli bez jajka. Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka
Jak zrobić kruche ciasto z owocami, składniki na tortownicę o śr. 25-26 cm:
300 g mąki,
150 g cukru,
125 g zimnego masła,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku,
dodałam jeszcze 2 łyżki jogurtu.
Owoce to pokrojone na kawałki 3 jabłka i mieszanka mrożonych owoców, maliny, porzeczki, jeżyny i nawet truskawki (ok.250 g), wymieszane z 1 opakowaniem galaretki truskawkowej.
Jak zrobić kruche ciasto z owocami, krok po kroku:
Posiekać razem mąkę wymieszana z proszkiem, masło i cukier, dodać jajka i wszystko razem zagnieść, podzielić na pół. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno tortownicy ciastem, ciasto podpiec w 180 st.C ok. 15-20 minut. Wyłożyć na podpieczone ciasto owoce wymieszane z suchą galaretką, na owoce pokruszyć lub zetrzeć resztę ciasta i całość piec 30 minut w 180 st. C.
Wyjąć z piekarnika kruche ciasto z owocami, można ostudzić, ale na ciepło też jest pyszne.