Chia Pudding z owocami. Deser z chia z owocami to mała odskocznia od mięsnych przepisów, które ostatnio pokazały się na blogu. My też od czasu do czasu wrzucamy coś lekkiego na ząb 😉
O nasionach Chia pisałam przed 4 laty tutaj. Pudding chia cieszy się u mnie niesłabnącym powodzeniem w postaci deserów z owocami.
Pudding chia może mieć wiele smaków, w zależności jakich płynów użyjemy: jogurt, mleka smakowe, soki itp.. Do deseru z nasion chia można dodawać też różne świeże owoce, orzechy, kakao lub inne dodatki np. musli, ziarna, czy suszone owoce.
Mam kilka ulubionych wersji puddingu z chia, szczególnie polecam Pudding chia z owocami, Pudding chia kakaowy, A dzisiaj Wam polecam chia pudding z klementynkami i physalis, czyli pudding chia z pomarańczowymi owocami, zimą warto wykorzystywać do puddingu cytrusy lub inne sezonowe owoce – wyszło smacznie i ładnie!
Składniki na 2 porcje:
3 łyżki nasion chia
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ łyżeczki miodu
1 klementynka / mandarynka
4 sztuki physalis (miechunka)
Jak przygotować pudding chia z owocami?
Jogurt mieszamy z miodem, wsypujemy nasiona chi i dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę. Ponownie całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, aż wytworzy się gęsty żel.
Pudding chia przekładamy do pucharków. Na wierzchu rozkładamy pokrojone owoce np. klementynki i physalis. Gotowe. Smacznego!