Domowy Kisiel malinowy

Mój ulubiony deser z dzieciństwa to domowy kisiel, najbardziej smakował mi kisiel truskawkowy z dodatkiem tartych jabłek. U mnie w domu mówiło się na kisiel legumina. Leguminą nazywano kiedyś też wszystkie desery z dodatkiem mąki, m.in. budynie i galaretki. Dawno nie robiłam domowego kisielu, nawet nie wiem czemu, gdyż to najprostszy deser na świecie. Potrzebujemy trochę owoców najlepiej miękkich: malin, jagód, truskawek, cukier, trochę wody i mąkę ziemniaczaną. Jeśli owoce są słodkie to nawet nie potrzebujemy cukru do zrobienia kisielu. Ja i tak stosuję w moich deserach mało cukru, niekiedy wcale.

Dzisiaj proponuję przygotować  niskokaloryczny, bardzo zdrowy, domowy kisiel malinowy z mrożonych malin.

Takim domowym kisielem zagęszczam też zupy owocowe, albo kompot z rabarbaru.

Domowy kisiel malinowy smakuje  lepiej niż ten przygotowywany kisiel z torebki!

domowy kisiel malinowy

Składniki na 1 porcję:

  • 200 g  mrożonych malin
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru do smaku
  • 50 ml wody
  • śmietanka 30%
Zostawiamy maliny do odmrożenia, jak puszczą  sok , to wlewamy całą zawartość do rondelka. Dodajemy cukier i  zagotowujemy. Jeśli komuś przeszkadzają pestki malin to może je przetrzeć przez sito. W ok. 50 ml zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy  do gotującego się soku z malinami. Gotujemy chwilkę  na niewielkim ogniu, aż kisiel zgęstnieje.
Przekładamy malinowy kisiel do szklanego pucharka. Dekorujemy kisiel kleksem lekko rozbitej śmietanki lub ubitą śmietaną.
Smacznego:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.