Koktajl z rukoli i kiełków. Uwielbiam kefir solo, ale najczęściej przygotowuję na jego bazie koktajle owocowe i warzywne. Bardzo często dodaję do warzywnych koktajli siekaną natkę pietruszki lub koperek, oraz tartą rzodkiewkę- przepis. Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też szpinak w koktajlach.
Tym razem kupiłam całą paczkę rukoli, która była już umyta i przebrana, oraz różne kiełki. Z tych składników przygotowałam pyszny, zdrowy, zielony koktajl . Aby cieszyć się jego smakiem wystarczy nam blender do koktajli, wtedy koktajl robi się praktycznie sam. Taki warzywny koktajl z rukoli świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek przygotowany na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Również dla osób na detoxie oczyszczającym, czy na diecie będzie idealnym niskokalorycznym posiłkiem.
Przepisy na przykładowe koktajle:
Koktajl z kiwi (shake z kiwi)
Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango
dietetyczny koktajl z buraka
Koktajl truskawkowy na kefirze
Koktajl warzywny z koperkiem
Koktajl z rukoli i kiełków na kefirze jest smaczny, zdrowy i kolorowy.
Składniki na 1-2 porcje:
garść rukoli
kiełki słonecznika i rzodkiewki
300 ml naturalnego kefiru (z lodówki)
sól i pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie: Wszystkie składniki (kefir, rukolę, kiełki) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą i pieprzem cayenne. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy świeżymi listkami rukoli i kiełkami, podajemy gdy jest jeszcze chłodny. Możemy też dodać kilka kostek lodu. Smacznego.