Ryba w sosie brokułowym z makaronem konjac. Dietetyczna ryba z makaronem konjac.
Zapewne już wiecie, że jestem na redukcyjnej diecie, wszystko co zjem wpisuję do aplikacji FatSecret i wiem ile kalorii zjadłam w ciągu dnia.
Tym razem zapraszam Was na coś pysznego, zdrowego i małokalorycznego. Ten dzisiejszy przepis jest bardzo dietetyczny, dlatego w szczególności polecam wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę i walczą z nadmiarem kilogramów. Tym razem najecie się do syta!
Najwięcej kalorii w tej potrawie ma dorsz ok. 90 kcal w 100 g i mleko – 75 kcal. Natomiast wykorzystany makaron ma tylko 10 kcal w 100 g, poniżej możecie o nim poczytać bo to nie jest zwyczajny makaron. Moje pierwsze kulinarne koty za płoty z japońskim makaronem shirataki konjac dobiegły końca, a poszukiwałam go w wielu sklepach stacjonarnych, aż znalazłam w Realu i Rossmanie, ma różne kształty, występuję również jako ryż, kosztuje od 1,99 do 2,99 euro w zależności od wagi. W Polsce taniej kupicie go na Allegro. Makaron konjac nie wymaga gotowania, jest neutralny w smaku i przejmuje smak dodanych przypraw czy wykorzystanych sosów.
Dorsza mam zawsze w zamrażarce, kupiłam makaron konjac i świeży brokuł, gdyż podczas zakupów wpadł mi do głowy świetny pomysł na smaczny sos do ryby. Zrobiłam gotowanego dorsza w sosie brokułowym z marchewką, sos zabieliłam mlekiem 3,5 %. Powiem Wam, że to jest smaczne i do tego fit. Ta ilość starczy na 2 posiłki. Ten sos pasuje również do kurczaka, ale do białej rybky jest wyśmienity . Mówię Wam „palce lizać”!
Myślę, że ten japoński makaron konjac zagości u mnie na dłużej. Przede wszystkim odpowiada mi jego konsystencja i to, że sytość trwa kilka godzin, ja po tradycyjnym makaronie po godzinie byłam już głodna.
Dorsz w sosie brokułowym i makaron konjac to połączenie składników, które bardzo do siebie pasują.
Składniki na 2 mniejsze porcje lub 1 dużą. całość ma ok. 190 kcal:
1 filet z dorsza
1/3 brokuła
1 marchewka
125 ml mleka 3,5 %
sól i pieprz
odrobina chili
400 g- makaron konjac/ konajk fettuccini -250 g po odcedzeniu
Sposób przygotowania:
Brokuł płuczemy i dzielimy na różyczki, 3/4 gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy z garnka.
Filet z dorsza kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Umytą i obraną marchewkę kroimy w drobne paski i wraz z kawałkami dorsza gotujemy w wodzie, w której gotował się brokuł, wyciągamy rybę i marchewkę. Do garnka ponownie wkładamy różyczki brokuła, wlewamy mleko, zagotowujemy i miksujemy, możemy też posiekać, dodać śmietanę, czosnek, pietruszkę siekaną, koperek, ja oprócz soli i pieprzu dodałam też odrobinę chili.
Do garnuszka z sosem brokułowym wkładamy filet z dorsza, marchewkę i polać sosem brokułowym.
Dorsza podałam z makaronem konjac w stylu fettucini. Makaron konjac przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron jest w specjalnym płynie, aby nadawał się do jedzenia trzeba go wyjąć z torebki, przełożyć na durszlak i kilkakrotnie przelać ciepłą wodą, po tej czynności staje się bezwonny, bez smaku i przejmuje smak potrawy z którą jest podawany.
Polecam ten makaron podgotować chwilkę w sosie brokułowym i dopiero potem włożyć dorsza z marchewką.
Kilka słów o makaronie / ryżu Konjac
Pierwszy raz usłyszałam o tym dietetycznym roślinnym produkcie kilka dni temu. Głównym składnikiem makaronu jest glukomannan to rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny o nazwie konjac . Makaron z rośliny konjac, zwie się też Shirataki Noodles. W Japonii to codzienny posiłek znany od ponad 2 000 lat. W Chinach nazywany Moyu lub Juruo, a w Japonii Konnyaku lub Shirataki, makarony konjac są popularną zdrową żywnością na rynkach azjatyckich. Postanowiłam kupić i przygotowywać potrawy z jego udziałem. Kupiłam makaron shirataki i ryż shirataki z mąki konjac. Makaron konjac w smaku przypomina ryżowy lub sojowy, ale w zasadzie nie ma kalorii, makarony i ryż mają 10 kcal w 100 gramach, porównując z normalnym makaronem i ryżem, które mają przeważnie ok. 350 kcal w 100 g to kosmos, szczególnie dla takich jak ja, co są na diecie i liczą kalorie. Produkty ze zdjęcia kupiłam w Real Markt , to jest moja pierwsza potrawa z tym makaronem i jem ze smakiem.
Makarony roślinne konjac są ideale jeśli chodzi o uczucie sytości, gdyż rozpuszczalny błonnik zwiększa swoją objętość nawet do 200 razy po wchłonięciu wody lub innego płynu, ponadto mogą opóźniać wchłanianie glukozy, dzięki temu skutecznie zmniejszają stężenie cukru we krwi po posiłku. Zawierają ok. 16 rodzajów aminokwasów i nie zawierają tłuszczu, cukru i glutenu, może obniżyć poziom cholesterolu LDL i cukru we krwi. Zaletą tych makaronów roślinnych konjak, jest to, że dzięki zawartości błonnika może pomóc schudnąć.
Uwaga: Dorsza możecie zastąpić dowolną rybą. A gdy nie jesteście na diecie to możecie wykorzystać dowolny makaron, sos zabielić śmietaną i ewentualnie zagęścić mąką.