Surówka z brokuła i jabłka to kolejna moja propozycja na przygotowanie surówki z surowych warzyw i owoców. Ostatnio podałam Wam przepis na surówkę z kalafiora i warzyw. Podobnie posztakowany surowy brokuł jest smaczny i zdrowy, a surówka jest chrupiąca.
Jedzenie surowych warzyw jest ostatnio polecane przez specjalistów od zdrowego jedzenia, ponieważ w tej postaci warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze i cenne składniki dla organizmu. Bardzo lubimy gotowane brokuły, szczególnie sałatkę brokułową z serem feta i prażonym słonecznikiem, polaną sosem czosnkowym, pyszne kremowe zupy brokułowe. Natomiast Kotlety z brokułów, ryżu i sera są rewelacyjne.
Jadamy też surowe brokuły, najczęściej w postaci tzw. pesto, zmiksowane z prażonym słonecznikiem i olejem, albo pod postacią dzisiejszej surówki z brokułem i jabłkiem i sosem, czasami z samego jogurtu, czasem też z dodatkiem majonezu.
Jeśli jesteście na diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej, to wystarczy dodać do tej surówki trochę naturalnego jogurtu. Taką sałatkę, a właściwie surówkę każdy u nas w domu zajada ze smakiem, szczególnie do grillowanego mięsa. Polecam!
Składniki na dużą porcję surówki z brokuła i jabłka:
½ średniego brokuła
1 duże soczyste jabłko
szczypiorek, posiekana natka pietruszki lub koperek
1 łyżeczka oliwy z oliwek wymieszana z 2 łyżkami jogurtu greckiego lub naturalnego
albo
1 łyżka jogurtu wymieszana z 1 łyżką majonezu
sól i pieprz do smaku
prażony słonecznik
Jak przygotować pyszną surówkęz brokuła i jabłka z prażonym słonecznikiem?
Brokuła myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i surowego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub szatkujemy w szatkownicy.
Jabłka myjemy, osuszamy i wraz ze skórkę ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Przekładamy wszystkie składniki do miski, dodajemy jogurt wymieszany z odrobiną oliwy, labo jogurt wymieszany z majonezem (1:1) doprawiamy surówkę solą i pieprzem, mieszamy i zajadamy ze smakiem. Smacznego!
Trochę zmodyfikowałem bo dla mnie za mało sosu wyszło i dodałam ogórka. Pycha polecam