Wiosenne naleśniki z serem i warzywami, wytrawne, najlepsze. Uwielbiam nowalijki, a twaróg z rzodkiewką, ogórkiem i śmietaną najbardziej. Taki zdrowy farsz z nowalijek włożyłam do naleśników śniadaniowych. Przepisów na naleśniki z serem jest wiele, ale ten farsz jest moim zdaniem najlepszy! Takie wytrawne naleśniki nadają się na śniadanie i na kolację! Piotrek usmażył 10 sztuk naleśników, one mogą stać w lodówce kilka dni, ja potem przygotowuję różne farsze do naleśników w zależności na co mamy ochotę!
Polecam inne nasze przepisy na wytrawne naleśniki:
– naleśniki z parówką i serem
– naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami
– naleśniki z pieczarkami
Składniki na 4-6 wiosennych naleśników z serem i nowalijkami:
- 1 szklanka mąki,
- ok. 1 szklanka wody gazowanej
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia
- 200 g – serek wiejski
- 4 rzodkiewki
- sałata strzępiasta
- ½ sztuki – ogórek gruntowy
- sól i czarny pieprz do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie farszu z serka i warzyw: Umyte i suche rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, (aby farsz nie podszedł wodą) i ścieramy wraz ze skórą na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty, farsz z serka i warzyw, każdy naleśnik zwijamy w rulon. Naleśniki z serowym farszem są syte, my zjedliśmy po 2 naleśniki. Smacznego!
10 naleśników to my w 3 osoby zjadamy na raz. Żeby zostało zjeść na kolejne 2 – 3 dni to smażymy tak około 25.
A pomysł na farsze? SUPER😉 Na pewno zrobimy😃😉😉