Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami  są bardzo smaczne, nadają się na śniadanie i na kolację, a nawet na obiad! Nie zawsze mamy czas i ochotę na gotowanie, też tak macie? Gdy tak się dzieje to wtedy  Piotrek smaży naleśniki. Raczej wolimy wytrawną wersję naleśników, a naleśniki z pieczarkami to wręcz uwielbiamy, bo lubimy różne potrawy z pieczarkami!

Polecam inne nasze przepisy na wytrawne naleśniki:

naleśniki z parówką i serem
naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami

Składniki na ok. 4-6 naleśnikówi z pieczarkami:

  • 1 szklanka mąki,
  • ok. 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ok. 10 pieczarek w zależności od wielkości
  • mała cebula
  • sałata lodowa
  • świeża bazylia
  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie farszu z pieczarek do naleśników: Przygotowujemy pieczarkowy farsz: umyte i osuszone pieczarki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy całość solą i pieprzem i podsmażamy aż pieczarki będą lekko złote.

Przygotowanie naleśników. Naleśniki smażymy zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty lodowej, podsmażone pieczarki i świeżą bazylię, każdy naleśnik zwijamy w rulon. Naleśniki z pieczarkami  są bardzo sycące, więc na osobę można liczyć mniej więcej po 2 naleśniki, jak ktoś będzie jeszcze głodny, albo chcemy przygotować więcej pieczarkowych naleśników to podwajamy ilość składników. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.