Grillowane naleśniki z serem to nasza propozycja na śniadanie. Uwielbiamy naleśniki i przygotowujemy je na różne sposoby. Naleśniki są dobre na wszystko. Jemy je na słodko i wytrawnie. Myślę, że każdy je lubi. A co powiecie na naleśniki grillowane, można je wrzucić w lecie na tradycyjnego grilla, albo na patelnię grillową, ja w domu mam grill elektryczny, więc robię je o każdej porze roku. Czy te odbite rumiane paseczki na naleśnikach nie są urocze? Te naleśniki są w postaci minimalistycznej, bo w środku mają tylko żółty ser, podałam je z dodatkiem pomidora i ogórka małosolnego.
Farsz do naleśników można wzbogacić o inne składniki: warzywa, wędliny, mięso itp. będą wtedy bardziej sycące.
Polecamy inne przepisy na naleśniki:
naleśniki ze szparagami
wiosenne naleśniki
naleśniki z parówką i serem
naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami
naleśniki z pieczarkami
My nasze grillowane naleśniki zjedliśmy na śniadanie, resztę zostawiliśmy na później.
Składniki na ok. 12 bezmlecznych naleśników na wodzie:
2 ½ szklanki mąki pszennej
ok. 2 ½ szklanki wody najlepiej gazowanej, ale kranowa też może być
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki przeznaczone do grillowania?
Wodę gazowaną miksujemy z jajkami i szczyptą soli, mikserem lub rózgą. Wsypujemy mąkę pszenną i ponownie mieszamy aż uzyskamy jednolite, lejące się ciasto. Na rozgrzaną patelnię z olejem wlewamy porcjami ciasto i smażymy jasne naleśniki z obu stron.
Składniki na 2 porcje grillowanych naleśników:
4 usmażone naleśniki
4 plastry sera
2 pomidory
2 ogórki małosolne
Ostudzone naleśniki układamy pojedynczo na desce, obkładamy plastrem sera i zwijamy naleśniki w rulon. Rulony układamy na grillu (u mnie elektrycznym) więc naleśniki zamykamy pokrywą i grillujemy kilka minut aż paski grilla odcisną się na naleśnikach.
Jeśli zostaną nam naleśniki to zawijamy je w folię spożywczą, aby nie obeschły i wstawiamy do lodówki. Grillowane naleśniki podajemy z plasterkami pomidora i ogórka małosolnego lub z innymi ulubionymi dodatkami. Zestaw 2 sztuk grillowanych naleśników na osobę jest wystarczający. Możemy przygotować więcej porcji, ale dla nas taka ilość jest optymalna, pozostałe naleśniki zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki, podam je z innymi dodatkami. Smacznego!
MMM.. wygląda obłędnie!