Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej to proste i smaczne sezonowe danie.
To pyszny klasyk. W sezonie szparagowym tak najczęściej podajemy szparagi. Ja osobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej idealnie nadają się jako przekąska na domową imprezę. Tym razem zielone szparagi były cieniutkie, więc jednym plastrem szynki zawijałam 3 sztuki szparagów. A przygotowanie grillowanych szparagów w szynce szwarcwaldzkiej nie zajmuje więcej niż kwadrans.
Białe szparagi polecam zaś podawać z sosem holenderskim.
Polecam inne przepisy ze szparagami:
– Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami)
– Kremowa zupa szparagowa z serem
– Zupa szparagowa krem
– tarta ze szparagami
Składniki:
– pęczek szparagów zielonych
– szynka szwarcwaldzka lub parmeńska pokrojona w cienkie plasterki
– olej do posmarowania patelni
– Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej?
Szparagi dokładnie myjemy i osuszamy. Odłamujemy stwardniałe końce. Szparagi ( po 3 sztuki) zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej. Gdy są grubsze to można każdy szparag osobno zawinąć w szynkę
Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją olejem. Na patelni układamy roladki ze szparagów i szynki. Z każdej strony grillujemy po 2-3 minuty w zależności od grubości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej układamy na półmisku. Smacznego!