Mini kebaby grillowane z ryżem

Mini kebaby z mielonego mięsa, które przygotowałam na dzisiejszy obiad to również doskonała propozycja na nadchodzący sezon grillowy. Mięso jest soczyste, lekko pikantne i doskonale komponuje się z sosem jogurtowo-koperkowym.

Takie mini kebaby w warunkach domowych można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Można podać je z ryżem przygotowanym z curry.

mini kebaby
mini kebaby z mięsa mielonego (3 porcje)
* 500 g mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa )
* 2 jajka
* 2 łyżki bułki tartej
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka przyprawy do kebaba
* 1 cebula
* sól morska Kamis
* 100 ml wody gazowanej

Mięso  łopatki zmieliłam wraz z czosnkiem, zmieszałam z dodatkiem 2 jajek, cebuli, morskiej soli, odrobiny bułki tartej, doprawiłam naturalną przyprawą do kebaba, którą dostałam na targach EuroGastro od przedstawiciela firmy „Dobre” z Suchego lasu k. Poznania. Tak przygotowana masa mięsna  nadziewana na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie) nabiera zupełnie innego smaku niż zwykłe kotlety mielone.
Smażymy je na patelni grillowej, obracając mięso, żeby się równomiernie zrumieniło.

ryż: 300 g ryżu prażymy na patelni z 1 łyżką oleju, wlewamy 750 ml wody, wsypujemy 1 łyżke curry, doprawiamy solą morską, przykrywamy pokrywką i gotujemy ryż do miękkości, jednocześnie ryż powinien być sypki i się nie lepić.

IMG_0463

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *