Szaszłyki wieprzowe z mielonych kulek z warzywnymi dodatkami.
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego z łopatki,
- 1 jajko,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka przyprawy z czosnkiem i ziołami,
- 1 łyżka oleju,
- 8 czarnych oliwek,
- 1 mała cukinia,
- 8 plasterków blanszowanej marchewki
- sos sweet chilli
Przygotowanie:
Mięso mielone z łopatki dokładnie wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem, pokrojona drobno cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz bułka tartą. Uformować małe okrągłe kulki, które delikatnie można podsmażyć na patelni. Cukinie kroimy w dość grube plastry. Na namoczone w wodzie patyczki, nabijamy naprzemiennie cukinię, kulki mięsne, plastry marchewki można to zrobić w kolejności dowolnej. Wychodzą 4 szaszłyki. Rozgrzać na patelni grillowej 1 łyżkę oleju i ułożyć na patelni szaszłyki, obsypać przyprawą z czosnkiem i ziołami, obsmażyć je z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przykryć pokrywką by warzywa puściły soki i dusić z każdej strony chwilkę, aż płyny odparują. Podawać na sałacie, można pokroić pomidory w plastry by było kolorowo. Skropić sosem sweet chilli.