Szaszłyki wieprzowe z mielonych kulek z warzywami

Szaszłyki wieprzowe z mielonych kulek z warzywnymi dodatkami.

szaszłyki

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 jajko,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka przyprawy z czosnkiem i ziołami,
  • 1 łyżka oleju,
  • 8 czarnych oliwek,
  • 1 mała cukinia,
  • 8 plasterków blanszowanej marchewki
  • sos sweet chilli

Przygotowanie:

Mięso mielone z łopatki dokładnie wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem, pokrojona drobno cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz bułka tartą. Uformować małe okrągłe kulki, które delikatnie można podsmażyć na patelni. Cukinie kroimy w dość grube plastry. Na namoczone w wodzie patyczki, nabijamy naprzemiennie cukinię, kulki mięsne, plastry marchewki można to zrobić w kolejności dowolnej. Wychodzą 4  szaszłyki. Rozgrzać na patelni grillowej 1 łyżkę oleju i ułożyć na patelni szaszłyki, obsypać przyprawą z czosnkiem i ziołami, obsmażyć je z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przykryć pokrywką by warzywa puściły soki i dusić z każdej strony chwilkę, aż płyny odparują. Podawać na sałacie, można pokroić pomidory w plastry by było kolorowo. Skropić sosem sweet chilli.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *