Młoda kapusta z pieczarkami to kolejna wiosenna odsłona tego warzywa. Wiosna przynosi to co najlepsze – smaczne, młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić sałatkę, surówkę, czy przygotować na ciepło z koperkiem, czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania. Młoda kapusta z grzybami, jest aromatyczna, naturalnie gęsta, podana na gorąco świetnie smakuje z młodymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Potrawy z młodą kapustą są bardzo proste, pewnie każdy umie przygotować coś z młodej kapusty i nie wiem czy moje przepisy są Wam potrzebne? Co robicie z młodej kapusty?
Młoda kapusta z pieczarkami i kurczakiem.
Składniki na: Młoda kapusta z pieczarkami, porcja dla 2 osób
1/2 szt. młoda kapusta
ok. 10 pieczarek
1 cebula
1 pojedyncza pierś z kurczaka
sól i pieprz do smaku
ok. 1 łyżka suszonych warzyw
olej do smażenia
1 łyżka siekanego koperku
kilka pomidorów koktajlowych
Przygotowanie dania: Młoda kapusta z pieczarkami
Pieczarkami wraz z nóżkami płuczemy na durszlaku. Połowę pieczarek kroimy w ćwiartki, a resztę w cienkie plasterki. Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy kilka minut na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju wraz z pieczarkami pokojonymi w ćwiartki i pokrojonym kurczakiem.
Młodą kapustę siekamy nożem, dodajemy ją do podsmażonych składników, doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy suszone warzywa i chwilę podssmażamy. Dolewamy ok. 100-150 ml wody, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry, oraz połówki pomidorów koktajlowych i dusimy około 15 minut, na koniec dodajemy koperek i mieszamy. Smacznego!
Pingback: Surówka z młodej kapusty - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Gołąbki z mięsem i papryką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię