Pieczarki faszerowane. Do panierki wykorzystałam sezam.
SKŁADNIKI:
- 14 sztuk pieczarek
- 1/4 papryki czerwonej
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta chilli i sól do smaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka papryki
- 30 dag mięsa wieprzowego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wieprzowe rozdrobnić w szatkownicy Triblade. Z przygotowanej masy potrzebujemy 10 łyżek i przekładamy je do miski. Dodajemy również drobno pokrojoną w kostkę ćwiartkę papryki. Z umytych pieczarek odcinamy korzonki, siekamy je w szatkownicy i dodajemy do mięsnej masy. Z kapeluszy pieczarek ściągamy skórkę. Masę dokładnie wyrabiamy i wkładamy ją do środka pieczarek, formujemy je tak by tworzyły równe kulki. W miseczce mieszamy sezam z bułką tartą i szczyptą chilli. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i papryką. Faszerowane pieczarki dokładnie maczamy w jajku a następnie w panierce. Smażymy pieczarki na gorącym, głębokim oleju z każdej strony i wykładamy je na talerz, dekorujemy natką. Podajemy np. z chlebem.