Deser lodowy z truskawkami (semifreddo). Domowe lodowe desery, zwane z włoska semifreddo często goszczą na naszym stole. Są idealne na każdą okazję, gdyż wyglądają i smakują znakomicie.
Włosi oprócz pizzy i caprese, dali światu jeden ze wspaniałych deserów- Semifreddo, czyli mrożony deser podobny do lodów. Semifreddo, znaczy na pół zmrożony, powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu z bitej śmietany.
Składniki na semifreddo z truskawkami:
- 250 g truskawek + do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
- mix orzechów
Jak przygotować Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) ?
Po wyjęciu z zamrażarki keksówki, wyciągamy z niej ostrożnie deser, odklejamy folię i przekładamy deser na talerz. Posypujemy środek zamrożonego deseru orzechami i dekorujemy plasterkami truskawek. Przed podaniem deser kroimy w plastry, można podać dodatkowo z bitą śmietaną i całymi truskawkami. Smacznego!