Deser bezowy z porzeczkami

Deser bezowy z porzeczkami. Przepis na deser bezowy z owocami.  Eton mess to pyszny deser z owocami, bitą śmietaną i bezami. W klasycznej wersji podawany jest z truskawkami:
Eton Mess z truskawkami
Eton mess
deser bezowy

Uwielbiam ten pyszny deser z owoców sezonowych, bitej śmietany i pokruszonych bez.
Nie tylko, że jest bardzo smaczny, ale też dlatego, że ten deser jest ekspresowy w przygotowaniu. Idealny szczególnie z letnimi owocami np. czerwonymi porzeczkami. Przygotowałam kolejną wersję tego słodkiego deseru bezowego:

Deser bezowy z porzeczkami, lekko kwaskawe porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą bezy i bitej śmietany.

Składniki na 4 porcje:
200 g zimnej słodkiej śmietanki 30- 36%
mini bezy (kupne lub z przepisu: mini bezy)
świeże  porzeczki, ok. 1 szklanki

Jak zrobić deser bezowy z porzeczkami? Porzeczki z szypułkami płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki. Bezy kruszymy na kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru.

Połowę porzeczek rozkładamy do szklanek. Na nie wykładamy połowę bitej śmietany i połowę pokruszonych bez. Następnie wykładamy resztę owoców, resztę bitej śmietany i bezy. Dekorujemy listkami mięty.

Dobre rady: do bitej śmietany nie dodajemy już cukru pudru, gdyż bezy są bardzo słodkie, no chyba że ktoś uwielbia bardzo słodkie desery. Deser bezowy podajemy od razu po przygotowaniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *