Kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to nie musimy przygotowywać wielkiej porcji, można zrobić porcję mini. Jak mówi Piotrek jestem mistrzynią „gotowania po niemiecku”, czyli ugotowania 1 talerza zupy lub zrobienia deseru dla 1 osoby. On niestety jest mistrzem gotowania dla pułku wojska, nie umie przygotować małej porcji.
Przygotowałam więc deser czarno-biały dla jednej osoby, a właściwie dwóch bo podzieliłam deser na dwie porcje. Deser przypomina konsystencją torcik hiszpański lub torcik z bitą śmietaną i truskawkami.
Deser na bazie śmietanki kremówki jest delikatny i lekki. Pyszny deser czarno-biały, który oprócz tego, że wyglądał apetycznie, również był bardzo, bardzo smaczny.Śmietanka jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać same babeczki od Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes), które piekłam na Sylwestra.
Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą).
Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki kopiaste jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
1,5 łyżki żelatyny
Na spód:
2 babeczki
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
Babeczki rozdrabniamy dosyć drobno, Masło rozpuszczamy z kakao i cukrem, dodajemy do babeczek, mieszamy i robimy mokry piasek, którym wykładamy dno foremki wyłożonej folią, dociskamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Żelatynę zalewamy 100 ml śmietanki, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje. Pozostałą śmietankę zagotowujemy z cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, masę studzimy, następnie dodajemy jogurt grecki, mieszamy i wylewamy do foremki, w której był już przygotowany spód. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę. Powierzchnię deseru śmietankowego polewamy z 2 kostek gorzkiej czekolady i 1 łyżki śmietanki, posypujemy płatkami gorzkiej czekolady.
Wygląda jak sernik królewski… Musi być smaczny 😀
Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie 😉