Deser z kaszy jaglanej z granatami

Dzisiaj sobota, polecam więc wam zaskakujący smakiem i kolorem deser. Deser ten wygląda jak sernik na zimno, chociaż nie ma z nim nic wspólnego, gdyż w składnikach nie ma ani grama sera. Deser został przygotowany z kaszy jaglanej. A elementem dekoracyjnym tego deseru są ziarna granatu i czekolada. Nie przygotowałam do niego spodu, gdyż moi panowie zdążyli moje zapasy ciasteczek  wyczyścić do zera. A gdy wstawiłam zdjęcie tego deseru w portalu społecznościowym, to jego amarantowy kolor wzbudził zachwyt na Facebooku 😉

Przepis ten przygotowałam specjalnie na wydarzenie o słodkim tytule „Blogerzy słodzą kaszę” i blogowej akcji na blogu u Klaudyny Hebd „Kasza jaglana na słodko”.  Nie wzorowałam się na żadnym przepisie, wykorzystałam jedynie moje wieloletnie doświadczenie przygotowywania serników na zimno i sposoby przygotowywania potraw z kaszą jaglaną, doszły do  tego też wspomnienia słodkich deserów z kaszą z mojego dzieciństwa. A akcji bierze wielu blogerów i w tym tygodniu natkniecie się na wiele słodkich przepisów z kaszy jaglanej, gryczanej lub jęczmiennej! Może coś Wam wpadnie w oko i przygotujecie też coś słodkiego.

Deser z kaszy jaglanej i granatami będzie dla wielu wielkim, pozytywnym zaskoczeniem. Zmierzcie się z nim, bo warto!

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanejSkładniki na masę jaglaną:

  • 1szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 owoce granatu
  • sok z limonki
  • 50 g czekolady do dekoracji

Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, do miękkości kaszy, jednocześnie płyn powinien odparować, co jakiś czas mieszamy aby kasza się nie przypaliła, szczególnie pod koniec gotowania. Studzimy, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę.

Z jednego owocu granatu wyciskamy sok. Z drugiego owocu wybieramy ziarna.

W międzyczasie do rondelka z żelatyną wlewamy zimną wodę, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy.

Do misy blendera ze zmiksowaną kaszą dodajemy śmietankę, jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy, sok z połowy limonki i sok z granatów. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy ponownie. Jeśli kolor nie będzie zbyt intensywny to można wykorzystać 1-2 łyżki soku z buraka. Wsypujemy połowę ziaren granatu, mieszamy za pomocą silikonowej łyżki.

Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o śr. 20 cm. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy deser stężeje posypujemy go resztkami ziaren granatu i tartą czekoladą.

Smacznego

Deser z kaszy jaglanejDeser z kaszy jaglanej

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

10 myśli nt. „Deser z kaszy jaglanej z granatami

  1. Pingback: Ciasteczka jaglane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Sernik z bananami light - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pani Kasiu, dziś zrobiłam deser z kaszy jaglanej I granatów REWELACJA!!!!! Po raz drugi robię też gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką i olejem rzepakowym, które zrobiły furorę wśród całej rodziny. Bardzo dziękuję za przepisy, mój mąż obecnie jest na diecie bezmięsnej i ku uciesze mej córki przestawia na nią całą rodzinę. Dzięki Pani przepisom kuchnia bezmięsnej jest zdrowa i pyszna.Moja córka preferuje kuchnię wegańską i tu można dużo przepisów przemycić i wykorzystać. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję. 🙂

  4. OOO jaki fajny przepis. Dotarłam do niego dzięki stronce Wiem co jem 🙂 postaram się go zrobić. Taki sam przepis widziałam też na stronie fanpagu The „F” Force. Jak to dobrze, że kasza jaglana ma tyle zastosowań 🙂

  5. jaki fajny przepis. Dotarłam do niego dzięki stronce Wiem co jem 🙂 postaram się go zrobić. Taki sam przepis widziałam też na stronie fanpagu The „F” Force. Jak to dobrze, że kasza jaglana ma tyle zastosowań 🙂

  6. Widzę, że nie ma mojego komentarza. Szkoda, bo była tam informacja o tym iż ktoś skopiował Pani przepis i nie podał że jest Pani.
    Olga

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *