Deser – Trzy kolory dla dorosłych przygotował Piotrek na Zimowym Smakowisku w Paszkówce. Miał trochę inaczej wyglądać, gdyż miał mieć kilka warstw, ale nie było odpowiednio wysokich szklanek i wg mnie nie miał wymaganego efektu. Przepis jest na 15 porcji.
Składniki:
1,5 litra słodkiej śmietanki 30-36%
opakowanie małych bezów
6 łyżeczek żelatyny
2 słoiki drylowanych wiśni
250 ml nalewki wiśniowej na spirytusie
czekolada deserowa
Przygotowanie:
Wiśnie odsączyć z kompotu i zalać wiśniówką. 6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody- dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, ma być płynna. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną, ale płynną żelatynę. Chwilę miksować, aby żelatyna dobrze się połączyła z żelatyną, dodać 3/4 pokruszone bezy, wymieszać łyżką. Połowę owoców rozłożyć do pucharków, obłożyć ubitą śmietaną, posypać pokruszonymi bezami, startą czekoladą. Zrobić jeszcze raz taką samą warstwę. Przykryć łyżką śmietany, posypać kilkoma wiśniami i startą czekoladą.