Eton Mess to angielski deser, w swojej klasycznej wersji łączy bitą śmietanę, truskawki i pokruszone bezy. Ja do przygotowania mojego „kuchennego bałaganu” wykorzystałam oprócz truskawek inne owoce sezonowe: czerwone porzeczki i jagody, a bezy mają u mnie kawowy smak. Latem nie ma lepszego deseru niż eton mess. Proporcje w tym deserze nie są najważniejsze, ja wymieszałam według moich preferencji smakowych, nie dałam do śmietany cukru, gdyż nie przepadam za słodką śmietaną, słodycz w tym deserze pochodzi od kawowych bez, ale Wy przygotujcie Eton mess tak jak Wam w duszy gra. Polecam 🙂
Składniki:
truskawki, porzeczki, jagody
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
300 ml śmietany kremówki 30%
bezy kawowe
Płuczemy czerwone porzeczki i jagody na durszlaku. Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem waniliowym, pozostawiamy aby owoce puściły niewielką ilość soku. Schłodzoną wcześniej śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru, dodajemy pokruszone kawowe bezy, truskawki, niewielką ilość jagód i porzeczek. Całość ostrożnie mieszamy. Deser nakładamy do szklanek, dekorujemy odłożonymi owocami.
Smacznego 🙂
Ale mi narobiłaś apetytu, tylko skąd ja wezmę kawowe bezy!
Powyżej jest przepis na bezy kawowe 🙂
Świetny, a raczej smaczny przepis.
Pingback: Eton Mess z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Truskawki z bitą śmietaną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię