Eton mess

Eton Mess to angielski deser, w swojej klasycznej wersji łączy  bitą śmietanę, truskawki i pokruszone bezy. Ja do przygotowania mojego „kuchennego bałaganu” wykorzystałam oprócz truskawek inne owoce sezonowe: czerwone porzeczki i jagody, a bezy mają u mnie kawowy smak.  Latem nie ma lepszego deseru niż eton mess. Proporcje w tym deserze nie są najważniejsze, ja wymieszałam według moich preferencji smakowych, nie dałam do śmietany cukru, gdyż nie przepadam za słodką śmietaną, słodycz w tym deserze pochodzi od kawowych bez, ale Wy przygotujcie Eton mess tak jak Wam w duszy gra. Polecam 🙂

Eton messEton mess

Składniki:

truskawki, porzeczki, jagody
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
300 ml śmietany kremówki 30%
bezy kawowe

Płuczemy czerwone porzeczki i jagody na durszlaku. Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem waniliowym, pozostawiamy aby owoce puściły niewielką ilość soku. Schłodzoną wcześniej śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru, dodajemy pokruszone kawowe bezy,  truskawki, niewielką ilość jagód i porzeczek. Całość ostrożnie mieszamy. Deser nakładamy do szklanek, dekorujemy odłożonymi owocami.
Smacznego 🙂

Eton mess

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Eton mess

  1. Pingback: Eton Mess z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Truskawki z bitą śmietaną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Ja_cek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *