Mięta rośnie u mnie na balkonie, kilka gatunków rośnie też u taty na działce.Uwielbiam herbatę miętową, postanowiłam przygotować na jej bazie miętową granitę. Granita to popularny mrożony włoski deser, który idealnie pasuje na upalne letnie dni. Granita ma postać na wpół zamrożonego płynu, który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru i smakowych aromatów.Ja do przygotowania miętowej granity wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy.
Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe:
sorbet z melona
Sorbet jagodowy z jogurtem
Sorbet truskawkowy z winem
Domowe lody miętowe z likierem miętowym
Domowe lody miętowe
i przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe
300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną
kilka świeżych listków mięty
2 łyżki syropu miętowego
3 łyżki likieru miętowego
Przygotowanie: przygotowujemy mocny napar z herbaty miętowej z dodatkiem świeżych liści mięty. Zamiast cukru wlałam 2 łyżki syropu miętowego, który dodatkowo nadał granicie miętowego koloru. Napar studzimy, dodajemy jeszcze 2 łyżki likieru miętowego i wlewamy płyn do szerokiego i płaskiego naczynia ze szczelną pokrywką, w takim płaskim pojemniku szybciej płyn będzie się mroził. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Co godzinę wyjmujemy pojemnik i rozdrabniamy zawartość widelcem, pojemnik wstawiamy ponownie do zamrażalnika. Tę czynność powtarzamy kilkakrotnie aż z całego płynu powstaną gruboziarniste zielone kryształki. Granitę rozkładamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty.
O! u mnie tez jest sporo mięty, może da się ja fajnie wykorzystać
No wygląda zachęcająco 🙂 Zapraszam do siebie http://10198.blogspot.com/
Pingback: Granita arbuzowa z nutą alkoholu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię