Jogurtowiec z galaretkami to banalnie prosty deser. Jedynie czasu wymaga tężenie galaretek. Wstawiłam jego zdjęcie na FB-ku i od razu pojawiły się e-mailowe pytania o przepis. Wiele osób mówiło, że to „deser mojego dzieciństwa”.
Jogurtowiec z galaretkami jest piękny, smaczny, będzie ozdoba każdego przyjęcia. Można tym sposobem przygotować deser z samej śmietanki, lub zrobić sernik na zimno z galaretkami.
A przepis na ten jogurtowiec jest banalnie prosty. Do jego przygotowania wykorzystałam całą gamę galaretek Winiary o pięknych tęczowych kolorach. Niestety nie tężeją one tak szybko jak galaretki Winiary, które wykorzystywałam do tej pory. Rozpuszczałam galaretki w 300 ml wrzącej wody, ta ilość jest optymalna, każdą umieściłam w osobnej miseczce, zostawiamy do zastygnięcia.
Jeśli ktoś uważa, że jogurtowiec jest za mało słodki to może go dosłodzić, wg mnie jest wystarczająco słodki.
Składniki:
400 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
2 x op. 400-500 g jogurtu greckiego
1/2 szkl. cukru
1/2- 3/4 op. żelatyny w zależności od tego czy chcemy mniej lub bardziej zwartą masę
( 50 g żelatyny starcza na 2-2,5 litra płynu)
5 galaretek o różnych kolorach – Winiary
Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, małokaloryczne desery
Polecam np.:
do wykonania tego torcika
Pingback: Piankowy deser dla najmłodszych - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rewelacja! Deser wyszedł idealny. Nawet mojemu wybrednemu Mężowi smakował. Dziękuję za przepis 🙂
Ja na spód kładę pokrojone w plastry brzoskwinie a do środka namoczone rodzynku
Pingback: Deser jogurtowy z galaretkami i owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak czytam takie przepisy to strasznie żałuję, ze nie można zrobić wielu dan w wersji bezmlecznej 🙁 dużo smaków omija alergików 🙁
Mozna sporobowac z mleczka kokosowego.
Można, ale to będzie zupełnie inny smak.
Są przecież produkty bez laktozy !
Ech, szkoda ze nie podałaś wielkości blachy… Na zdjęciu widać spory kawał ciasta a u mnie w foremce wyszedł płaski placek… ;(
To była klasyczna keksówka.
Uwielbiam osoby bez wyobraźni 🙂 przecież widziałaś ile było produktu i w co należy go włożyć
Na pewno wypróbuję ten przepis 😀
Deser wyglada super i lekko! Kolorowe galaretki juz w lodówce i pachnie smakowicie. Ja keksówki nie mam wiec robie w okraglej formie, a z 400ml mleka odejme 200ml na meczko kokosowe. Dam znac jak wyszlo 🙂
Ja dodaję jeszcze sok z cytryny
Są przecież produkty bez laktozy !
Żelatyna ma być zalana zimnym mlekiem ????nie ma informacji
Tak zimnym mlekiem, a potem jak żelatyna napęcznieje dodajemy do zagotowanego mleka ze śmietanką i cukrem.
Zrobiłam jogurtowiec wg Pani przepisu, właśnie chłodzi się w lodówce. Dziękuję za przepis 🙂
zrobiłam i jestem zniesmaczona 🙁 po raz kolejny przepis z żelatyna mi nie wyszedł robiłam wszystko według przepisu na tej stronie nawet czytałam 3 razy zanim coś z czymś połączyłam i co nie wyszedł mi rozwala się przy krojeniu niby stężało wszystko a i tak lipa.
naprawde nie wiem co poszło nie tak
Może to problem z żelatyną, czasami wymaga gotowania, a niekiedy na opakowaniu jest zapis, żeby nie doprowadzić do zagotowania, a ostatnio kupiłam w Niemczech taką co dodaje się do zimnego płynu i żeluje w ten sposób.
W sumie ma być 400-500g jogurtu czy 800-1000?
Napisane jest 2 x op. 400-500 g jogurtu, czyli 800-1000 g.
tucholska