Jogurtowiec z galaretkami

Jogurtowiec z galaretkami to banalnie prosty deser. Jedynie czasu wymaga tężenie galaretek.  Wstawiłam  jego zdjęcie na FB-ku i od razu pojawiły się e-mailowe pytania  o przepis.  Wiele osób mówiło, że to „deser mojego dzieciństwa”.

Jogurtowiec z galaretkami jest piękny, smaczny, będzie ozdoba każdego przyjęcia. Można tym sposobem przygotować deser z samej śmietanki, lub zrobić sernik na zimno z galaretkami.

Jogurtowiec z galaretkamiJogurtowiec z galaretkami

A przepis na ten jogurtowiec  jest banalnie prosty. Do jego przygotowania wykorzystałam całą gamę galaretek Winiary o pięknych tęczowych kolorach. Niestety nie tężeją one tak szybko jak galaretki Winiary, które wykorzystywałam do tej pory. Rozpuszczałam galaretki w 300 ml wrzącej wody, ta ilość jest optymalna, każdą umieściłam w osobnej miseczce, zostawiamy do  zastygnięcia.

Jeśli ktoś uważa, że jogurtowiec jest za mało słodki to może go dosłodzić, wg mnie jest wystarczająco słodki.

Składniki:
400 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
2 x op. 400-500 g jogurtu greckiego
1/2 szkl. cukru
1/2- 3/4 op. żelatyny w zależności od tego czy chcemy mniej lub bardziej zwartą masę
( 50 g żelatyny starcza na 2-2,5 litra płynu)
5  galaretek o różnych kolorach – Winiary

Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej).  Żelatynę zalewamy 100 ml zimnego mleka, zostawiamy aż napęcznieje. W rondelku zagotowujemy resztę mleka, śmietankę i cukier, dodajemy napęczniałą żelatynę, podgrzewamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści, mieszamy cały czas trzepaczką, aby nie było grudek. Studzimy. Galaretki kroimy w kostkę. Podłużną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą.
Chłodną, lekko tężejącą masę mleczną mieszamy z jogurtem również za pomocą trzepaczki, masa stanie się wtedy gładka,wlewamy 1/3 masy do formy (podłużna keksówka) wrzucamy kawałki kolorowych galaretek i zalewamy tak kilka warstw, staramy się aby kolory galaretek były wymieszane.  Przykrywamy jogurtowiec folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby deser całkowicie stężał. Odwijamy deser z folii i wykładamy na podłużny półmisek. Na powierzchni jogurtowca ułożyłam resztę kostek galaretki.

Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, małokaloryczne desery

Polecam np.:

do wykonania tego torcika

mini deseru cytrynowego

mini deseru z truskawkami

deser jogurtowy z truskawkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

23 myśli nt. „Jogurtowiec z galaretkami

  1. Pingback: Piankowy deser dla najmłodszych - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Deser jogurtowy z galaretkami i owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Jak czytam takie przepisy to strasznie żałuję, ze nie można zrobić wielu dan w wersji bezmlecznej 🙁 dużo smaków omija alergików 🙁

  4. Ech, szkoda ze nie podałaś wielkości blachy… Na zdjęciu widać spory kawał ciasta a u mnie w foremce wyszedł płaski placek… ;(

  5. Deser wyglada super i lekko! Kolorowe galaretki juz w lodówce i pachnie smakowicie. Ja keksówki nie mam wiec robie w okraglej formie, a z 400ml mleka odejme 200ml na meczko kokosowe. Dam znac jak wyszlo 🙂

  6. zrobiłam i jestem zniesmaczona 🙁 po raz kolejny przepis z żelatyna mi nie wyszedł robiłam wszystko według przepisu na tej stronie nawet czytałam 3 razy zanim coś z czymś połączyłam i co nie wyszedł mi rozwala się przy krojeniu niby stężało wszystko a i tak lipa.

    naprawde nie wiem co poszło nie tak

    • Może to problem z żelatyną, czasami wymaga gotowania, a niekiedy na opakowaniu jest zapis, żeby nie doprowadzić do zagotowania, a ostatnio kupiłam w Niemczech taką co dodaje się do zimnego płynu i żeluje w ten sposób.

Skomentuj Master Chef Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *