Jak zrobić dietetyczne lody wodne truskawkowo-jabłkowe z owocami? To nic trudnego, potrzebne nam będą różne owoce i foremki do lodów. Mrożenie lodów też wymaga trochę cierpliwości, ale w przeciwieństwie do lodów sklepowych te przygotowane zostały ze 100% owoców. Polecam też inne przepisy na lody:
– lody truskawkowe
– lody malinowe bez maszynki
– lody brzoskwiniowe
– lody miętowe
– lody truskawkowe na patyku
Lody wodne z owocami mogą jeść osoby, które są na diecie i liczą kalorie. te lody doskonale gaszą pragnienie, zaspokajają apetyt na słodycze, a jednocześnie mogą zastąpić jeden z posiłków podczas diety.
Przepis na lody wodne jest dla amatorów lodów owocowych, którzy z pewnością pokochają również te domowej roboty lody wodne z owocami o smaku truskawkowo – jabłkowym.
Składniki:
2 jabłka lub ok. 100 ml soku z jabłek,
10 truskawek,
opcjonalnie 1 łyżka cukru,
foremki do lodów na patyku, drewniane patyczki
plasterki banana, jagody, jeżyny (lub inne owoce)
Przygotowanie: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, przekładamy do blendera, jeśli nie liczymy kalorii to dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy sok lub wykorzystujemy sok z kartonika. Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok jabłkowy i dokładnie mieszamy. Możemy też wykorzystać sok pomarańczowy lub przygotować syrop cukrowy. Do foremek do lodów wkładamy owoce, zalewamy puree truskawkowo-jabłkowym i wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy foremki, wkładamy do środka patyczki i wstawiamy foremki ponownie do zamrażalnika na ok. 2 godziny do całkowitego zamrożenia. Aby wyciągnąć lody wodne z foremek, wkładamy foremki na 30 sekund do ciepłej wody, lody bez problemu udaje się wyciągnąć. Gotowe, smacznego!