Przepis na mus jest dla osób liczących kalorie. Ja do przygotowania tego deseru-musu wykorzystałam jogurt brzoskwiniowy o obniżonej wartości kalorycznej i zawartości tłuszczu 0,1 %.
Powstał pyszny mus jogurtowy z owocami.
SKŁADNIKI:
- 1 jogurt brzoskwiniowy 0,1 % tłuszczu
- 1 brzoskwinia
- mały listek melisy do dekoracji
Jogurt przelewamy do naczynia od miksowania. Brzoskwinię przecinamy na pół, usuwamy pestkę i obieramy ją ze skórki. Jedną połowę kroimy na 4 części i dodajemy do jogurtu, całość miksujemy za pomocą blendera (ja mam Triblade) i przelewamy do szklanego pucharka. Drugą połówkę dzielimy na ćwiartki. Jedną ćwiartkę brzoskwini kroimy w plastry i zatapiamy je w musie, lekko muszą końcówki wystawać, drugą ćwiartkę kroimy w małą kosteczkę i posypujemy powierzchnię musu, ozdabiamy malutkim listkiem świeżej melisy.
właśnie zdałam sobie sprawę jak dawno nie jadłam musu owocowego…
uwielbiam takie jogurtowe musy z owocami 🙂